Подијељено 206 сјеменских пакета за прољећну сјетву

  • Пољопривредницима из Требиња данас је подијељено 206 сјеменских пакета за прољећну сјетву које је обезбиједило Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, као мјеру подршке малим пољопривредним газдинствима.

Пакети се састоје од сјеменског и садног материјала и минералних ђубрива. На нивоу Републике Српске планирано да буде подијељено 9.000 пакета, а на подручју које покрива подручна јединица Требиње око 1.000 пакета сјеменског материјала.

„Наша намјера је била да помогнемо малим призвођачима, посебно из социјално угрожених категорија, који се примарно не баве пољопривредом. Вриједност пакета око 250 KМ, а садрже повртларска сјемена, минерална ђубрива и прскалице,“ истакао је Игор Томашевић из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, подручна јединице Требиње.

Директор Аграрног фонда Града Требиња Веселин Дутина казао је да су сјеменске пакете већином добили социјално рањиве категорије становништва, посебно они који су у посљедње вријеме остали без посла и редовних извора прихода.

„На Аграрном фонду је било да у сарадњи са Градом Требињем и Центром за социјални рад и осталим институцијама у Граду Требињу направимо списак корисника који смо доставили у ресорно министарство“, казао је он.

Дутина је подјетио да су Аграрни фонд и Град Требиње ове години расписали два јавна позива за помоћ социјално угроженом становништву и свима онима који желе да се баве пољопривредом.

„Већ смо из средства Аграрног фонда и Града Требиња 377 пољопривредних пакета пакета, док ћемо расад паприке и парадајза подијелити током наредне седимице“, рекао је он.

Међу првима, пакет са сјеменским материјалом преузео је Чедислав Банђур, који каже да је до сада засдадио 4, 5 дунума поврћа.

Он се захвалио Влади РС и Аграрном фонду што су на овај начин подржали локалне произвођаче. Задовољан је садржајем додијељених пакета.

„Један дио потребног поврћа смо већ посијали, а остатак ћемо засадити захваљујући донацији“, рекао је он.

М.И. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар