Отворена изложба „Година Саве Мркаља“

  • У организацији Српског удружења „Ћирилица“ Требиње и Музеја Херцеговине вечерас је отворена изложба „Година Саве Мркаља“, поводом обиљежавања јубилеја – 235 година од рођења и 185 година од смрти једног од пионира српске лингвистике.

Изложбу је у Музеју Херцеговине отворио проф. др Душко Певуља, са Филолошког факултета у Бањалуци.

“Саво Мркаљ је један од најзнаменитијих Срба у српској култури. Он је на један необјашњив начин запостављен. Реформатор наше ћирилице, а та његова реформа се више од два вијека приписује Вуку Стефановићу Kараџићу. То је необјашњив парадокс који прати судбину Саве Мркаља”, каже професор Певуља и додаје да је ова изложба одлична прилика да се људи упознају и да се скине неправда са Мркаљевог лика и дијела.

“Најтачније је то дефинисао књижевни историчар Јован Деретић који је рекао – Мркаљева реформа је тријумфовала, али не као његова већ као Вукова“, каже он.

Драган Kрошњар, предсједник Kрајишког културног центра „Свети Сава“ из Бањалуке каже да Вука славимо и треба да га славимо али да нам треба бити основна задаћа да се приближимо значају и важности Саве Мркаља.

“Указао сам на историјски контекст у коме је Мркаљ стварао јер је то ипак један од најтежих периода у историји српског народа. Промовишемо у српству и даље значајне догађаје и људе и зато смо овдје”, каже Kрошњар.

Према ријечима Весне Андрић, предсједника Српског удружења „Ћирилица“ Требиње, када је српски језик у питању, Сава Мркаљ је незаобилазна фигура.

“Ми у удружењу одавно имамо жељу да урадимо нешто чиме ћемо нагласити величину Мркаља у нашем језику и књижевности. Мркаљ је прије Вука осмислио и објавио начело “Пиши као што говориш”. Он је сасекао азбуку која се дотле користила, 20 слова је просто избацио из азбуке и направио оно што ми данас користимо. Вук је унио неке мање измјене после тога. Ова година је заиста велики јубилеј и отуда идеја да се ова изложба одржи у Требињу”, каже Андрић.

С.П. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. др Reply

    То је феномен Србије и Београда, сви они који су настали са оне стране Дрине за њих нису толико битни, можемо рећи неважни. Саву Мркаља покрао је Вук Караџиђ, и сва његова дјела себи је приписао. Већина Срба незна да је Сава написао ону чувену „читај како пише, а говори како је написано“. Међутим само тај сегмет његовог дела је необјашњивао приписано Вуку, међутим ни Никола Тесла великан са оних тамо простора неславно се провео у Беогараду када је тамо боравио од вечери до јутра. На нашу велику жалост ми који смо дошли спасавајући живот пред усташким злочинцима и њиховим савезницима (американци) ништа боље нисмо прошли. Овдје се Кочић слави као да је њихов и то у време свопште блокаде на Дрини а нико неће да призна да је он из р.Српске.

Оставите коментар