ОТКОПАНА ИСТИНА: Из штампе изашао „Ратни дневник Лазара Тркље 1941 – 1944“

  • Ко хоће да заиста разуме српску поделу на четнике и партизане треба да прочита ову књигу „Ратни дневник Лазара Тркље 1941 – 1944 – Откопана истина“, која је деценијама била закопана у земљу. Аутентично сведочење о голготи народа током Другог светског рата које је званична историја, углавном, прећуткивала.

 

Ратни дневник Лазара Тркље је аутентично сведочење о голготи народа током Другог светског рата на територији Југославије, коју је званична историја углавном прећуткивала. Хиљаде трагичних људских судбина забележено је и отргнуто од заборава у потресним ратним записима које је Лазар Тркља, професор теологије, секретар Земљорадничке задруге и блиски сарадник Драже Михаиловића, водио од пролећа 1941. године до јесени 1944. године.

На више стотина густо куцаних страница сачуваног текста налазе се спискови убијених, али и убица, наредбе, одлуке, политичке и војне процене ситуације на терену, описи прогона, страдања и трагедије народа у Србији, Црној Гори, Херцеговини, Босни, Лици, масовних и монструозних усташких злочина, братоубилачког рата, ратних операција партизана, четника, усташа, Немаца и Италијана, пружајући читаоцу аутентично сведочење из прве руке о збивањима у Другом светском рату.

Ово драгоцено историјско штиво, које описује сурову природу грађанског рата вођеног на рушевинама Краљевине Југиославије, скривано је деценијама, закопано у земљу, као највећа породична тајна, коју ни Озна није успела да открије. У књизи Ратни дневник Лазара Тркље 1941-1944, откопана истина први пут је предочена јавности.

Убили су га Немци крајем рата тако што га је у великом збегу са народом препознао Секула Дрљевић, отпадник црногорског рода, ухапсио и предао у руке нациста. Причу о Лазару Тркљи, објавићемо наредних дана.

Књигу „Ратни дневник Лазара Тркље 1941 – 1944 – Откопана истина“ штампао је Службени гласник, а до краја недеље појавиће се у књижарама.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Vukasin Trklja Reply

    Књига која објашњава многе догађаје из Другог светског рата у Југославији (четници, партизани, Русија и Запад) недавно је објављена у Београду. „Ратни Дневник Лазара Тркље 1941-1944-Отворена Истина доступан је само на ћирилици и није преведен на енглески језик. {Ратни вестник Лазара Тркља из 1941.-1944. Ископана истина“ обавезно је читање за све који су заинтересовани за догађаје Другог светског рата. у Југославији. Лазар је био сведок ових догађаја, био је веза између Михајловића док је прелазио из једног дела земље у други и извештавао у Равној Гори, центру, о догађајима како их је видео. Књига је заснована на Лазаровим часопис са фуснотама аутора који објашњава ко је и шта се десило многим људима које Лазар спомиње у свом часопису. Лазар је био свједок лешева низ ријеку Саву. Он и његов брат су кријумчарили документе у Лондон о покољу Срба у Хрватској. инсајдер многих одлука и догађаја у рату. Часопис је сакрила Лазарова сестра Мара и његов рођак Жарко, а пре неколико година Жарко је детаљно написао и откуцао странице свом сину Николи Тркљи који је организовао часопис у фасцинантно штиво. Нажалост, 10% дневника је уништено јер је закопано под земљом. За мене лично то је породично наслеђе, али гласи као шпијунски трилер док се Лазар креће и на територијама које су окупирали Немци, усташе, Италијани, четници и партизани користећи лажне документе, зависно од пријатеља из школе и политичких савезника увек корак испред ухваћен и погубљен. Ово је стварни живот о чему сведочи сјајан човек чији је главни циљ било јединство његовог народа. То га је коштало живота када је препознат у хрватском концентрационом логору и по кратком поступку погубљен

Оставите коментар