ОДРЖАНА ЈУБИЛАРНА 10. КРАЈИШКА КЕСТЕНИЈАДА У ЧИКАГУ

  • Манифестација под називом Чикашка кестенијада почетком октобра 2021. године одржана је по 10. пут на новом црквеном имању у насељу Хомер Глен.

Традиционално јесење окупљање Крајишника и њихових гостију са ширег подручја Чикага у организацији Удружења крајишкх Срба „Прело“ ове године је било најпосјећеније. Захваљујући лепом јесењем дану али и богатом целодневном програму. Посетиоци су поред печених кестени могли да дегустирају и нека од аутoхтоних јела, као што је позната димљена банијска кобасица печена на роштиљу.

Неки од домаћи колачи били су припремљени и са кестенима.

У понуди су били и природни производи и препарати Српског манастира Пресвете Богорoдице из Индијане.

У току  целодневног програма била је припремљена изложба ручних радова, крајишке народне ношње и старих музучких инстумента.

Одржани су турнири у фудбалу у балотама и крајишки пастирски вишебој који су привукли велики број учесника и гледалаца.  Бацање камена са рамена, првлачење тољаге (батине којом се „дисциплиновала“ стока), скок у даљ из места, превлачењуе конопца само су неке од игара којих су се старији присетили, а млађи са њима први пут упознали.

И за најмлађе су организована слична такмичења као нпр. скакање у џаковима, превлачењу конопца и друге.

Иза успеха сваке манифестације које организује једно од најактивнјих српских удружења у Чикагу – Удружења крајишких Срба „Прело“ стоји вишедневни рад скоро 50 волонтера, чланова и симпатизера. Део прихода са Кесетенијаде намењен је за помоћ Завичају, па је тако новац упућен за обнову српског храма у Утињи поред Карловца.

И овога пута се потврдило да је добра забава где год су Крајишници. Удружење крајишких Срба Прело се потрудило да за ову прилику у госте позове познатог певача крајишких пјесама Мому Станића из Приједора.

С. Данчуо
Фото: Небојша Пољак

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Pingback: ОДРЖАНА ЈУБИЛАРНА 10. КРАЈИШКА КЕСТЕНИЈАДА У ЧИКАГУ

Оставите коментар