Одржан Други међународни сајам меда на Иваници

  • На Иваници, на путу између Требиња и Дубровника, у организацији Удружења повратника Иванице, одржан је Други међународни сајам меда, гдје је своје производе представило седамнаест произвођача.

MED
Према ријечима Крсте Марковића, предсједникa Удружења повратника Иванице ово је Међународни сајам меда, јер су присутни излагачи из БиХ, Србије и Црне Горе, а у преговорима су и са медарима из Хрватске, који су најавили учешће идуће године.
„Окупили смо се овдје да би се дружили, али и продали и понешто зарадили. Спајамо угодно са корисним. Сваки учесник добио је од Удружења пчелара општине Равно на поклон добио пакет погачица за пчеле, а најмлађи учесник Константин Черанић добио је кошницу као стимуланс за бављење производњом меда, док је најстарији Миливоје Ковачевић добио је нуклеус“, каже Крсто.

MED 01
Додао је да је ове године манифестацију „Културно љето на Ивањици“, у склопу које је и одржан овај сајам, подржала Општина Равно, а сам сајам је подржало и удружење пчeлара „Вријесак“ из Равног.
Најстарији учесник Миливоје Ковачевић има 77 година и каже да би оваквих сајмова требало бити што више јер се тако може сазнати за неке производе.
„Некада би неко купио. а не зна да то има у његовој близини, а овако на сајму види се и сазна много. Размјене се искуства, па и нешто научи“, истиче Миливоје.
На сајму је био и излагач из Чачка Владо Чубриловић. Његова ћерка Марта каже да су за сајам чули од своје баке која живи на Иваници.
„Донијели смо багремов мед који је риједак на овим просторима. Имамо купаца који су заинтересовани и за овај наш мед“, каже Марта.
Раде и Радмила Радовановић из Невесиња кажу да су чули за овај сајам и пожељели да дођу.
„Близу је море и вјерујемо да ће до вечери бити и продаје, мада је лоше вријеме. У нашој пунуди имамо и веома риједак мед од смрче, који се скупља на нашим теренима на надморској висини преко 900 метара. Овај мед не може сваке године да се сакупи, јер сваке године не меди. У десет година једном се деси као ове године да баш меди, да тече медени сок. Кажу да је овај медени комплекс који ми зовемо мед од смрче, а чини ге смрча, јела и бор добар за дисјне органе и плућа,“ каже Раде.
На овом сајму била је шаролика понуда на тезгама – од чистог херцеговачког меда и љековитих трава, кадуље, вријуеска, до разних врста ракија медовача са травама, ликера крема за његу лица и тијела чија је основа мед и восак, те смокава и производа од ове биљке у комбинацији с медом.

Извор: Дневни Аваз / Предраг Муцовић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар