НОВА КЊИГА СРЕТЕНА ЈАКОВЉЕВИЋА – „Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ (1941- 1945)

  • Сретен Јаковљевић, новинар, писац и члан Удружења новинара Србије (УНС) објавио је књигу „Скривена историја о страдању Срба на простору НДХ (1941 – 1945)

Сретен Јаковљевић и Матија Бећковић (Фото: Стара Херцеговина)

„Овом књигом покушавамо многе скривене приче да отргнемо од заборава“ написао је Јаковљевић у предговору и додао да се у рату заборављају судбине и страдања „малих“ људи, а њихове приче чине најверодостојнији мозаик истине о ратним ужасима.

Књига је резултат вишедеценијских истраживања у архивама, библиотекама, као и непосредних разговора са учесницима Другог светског рата.

Аутор у делу пише да су комунисти величали своју победу, скривали грешке и злочине које су учинили, а југословенску војску приказали као негативце.

„У то име многе злочинце и кривце за српска страдања 1941. године никада нису извели пред лице правде“, додао је Јаковљевић.

Међутим, истину нису скривали само победници, већ и поражени, припадници југословенске восјке због сопствене сигурности и будућности своје деце.

Јаковљевић се посебно осврнуо на немачку операцију „Вајс“ – битку на Неретви 1943. године која је остала најконтроверзнија тема у историји Србије.

На крају се аутор осврће на жене, мајке, супруге и децу из тог периода.

Оне су „безимени“ хероји које су на најбруталнији начин страдале, убијане, силоване, а усташе су им из руку отимале децу.

Аутор за њих каже да су трпеле, патиле, орале, копале и биле у сенци мушкараца и због тога заслужују јединствен споменик захвалности..

Песник Матија Бећковић је рекао да је ово драгоцено дело за откривање истине о ратним догађајима на том простору.

„Драгоцено је толико што се у књизи налази велики број обичних људи са својим причама и личним судбинама који сведоче о ратним збивањима и страхотама рата“, изјавио је он.

Објављивање књиге су помогли Удружење Коњичана у Републици Српској, Eлектопривреда Републике Српске, манастир Тврдош, општине Гацко, Невесињe, Вишеград и Удружење новинара Србије.

Сретен Јаковљевић је рођен 1950. године у селу Бијела код Коњица. Основну и средњу школу завршио у Коњицу. Дипломирао је на Факултету политичких наука у Сарајеву. Новинарством се бави од 1967. године. Први текст је објавио у листу младих „Наши дани у Сарајеву“. Члан УНС-а је од 1985. године и уредник локалних листова „Раковичке новине“ и „Чукарица Раковица“.

Анђела Момчиловић / УНС

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Telkom University Reply

    How does Jakovljević describe the impact of war on the fate and suffering of the „small“ people, and why does he believe their stories form the most credible mosaic of the truth about wartime horrors? Visit our Telkom University

Оставите коментар