МОРИН ОТОК ЗАСУТ ОТПАДОМ: Хрвати настављају са скрнављењем српског стратишта

  • Морин оток је место страшног злочина које се сада, због измена тока Брегаве налази у кориту реке у атару Тасовчића, изнад Старог, каменог моста, поред асфалтног пута за Пребиловце.

Од магистрале је удаљено око 300, а од центра Пребиловаца око 2900 метара. У ноћи 14/15 августа овде је убијено око 50 Пребиловчана оба пола и свих узраста. Заклани су ножевима и главе су су им одсечене и закопане на лицу места, одвојено од тела.

Ове жртве су од усташа похватане и затворене у сеоској школи после покоља на Шурманачкој јами и на другим местима. Многи су се предали на лажни позив о амнестији, утучени сазнањем да су им сви чланови породица страдали у јами и изморени вишедневним скривањем и гладовањем.

Шездесетих година прошлог века Пребиловчани су откопали раке у Морином отоку и из њих извадили кости и лобање жртава. Сахранили их у посебну гробницу сеоском гробљу.

Одавде су 1991. пренете у крипту Храма, да би следеће године биле уништене од стране хрватских власти. 

Место мучења и страдања Срба Морин оток је вишеструко је скрнављено, како у времену комунистичке Југославије, тако и после њеног распада и успостављања хрватске власти после 7. јуна 1992.г. Седамдесетих година прошлог века, у близини тога места је отворен каменолом са млинима за камен и сепарацијом. Он је деценијама радио и засипао пут и простор Морина отока слојевима камене прашине, а на земљиште је одлаган шљунак.

У близинни места где су поклани Пребиловчани постављен је и пољски тоалет за раднике. Најпосле је рађено утврђивање обала и корита Брегаве, после кога се ово стратише, са измењеним природним изгледом, се нашло у кориту реке.

После 1995. године, по испробаном рецепту, хрватско становништво је околни простор засуло отпадом. Недавно је на месту бившег каменолома отворен азил за псе луталице.

СНД Пребиловци

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар