Милосав Папић (90) – зна 30.000 стихова, недељно прочита нову књигу и дневно пешачи 30 километара

  • Данас стихове напамет уче само дјеца у школи, и то као обавезни домаћи задатак, што и није за похвалу. Али ако знате око 30.000 стихова, а при том имате 90 година, онда је то за сваку похвалу.

screen-09.06.5031.10.2015

Милосав Папић из села Kоравлица, код Билеће, напамет зна 30 000 стихова, од руских класика до народних епских пјесама.
– И сам се себи чудим како толико стане у ову моју „тикву“, неке прочитам више пута па запамтим, а већину сам на прво читање урезао у памћење, мозак млад све памти. И дан данас могу добро запамтити – у шали ће Милосав.
Иако има само четри разреда основне школе, јер га родитељи нису могли школовати, не одриче се дружења с добрим штивом. Тако је од почетка ове године већ прочитао педесетак дјела.
– Обожавам да читам. Тако налазим неки мир и задовољство и добивам ширину у погледима и схватањима, особито волим поезију, али највише да читам људе и њихове нарави – каже Милосав.
Овај посебни старина пјесмама и животу учио се на граници Херцеговине и Црне Горе. У шали каже да је пола Црногорац, пола Херцеговац, па и не чуди што му је омиљени писац и обожавана историјска личност Петар Петровић Његош. Све што је Његош написао Милосав зна напамет.
Осим што памти, Милосав и пише поезију. Својих 100 пјесама „записао је“ само у глави, јер папиру каже, не вјерује. У деведесет година живота набројало се свега, па Његошевим ријечима каже „имао се рашта и родити“. Здравље га добро служи, никад није био код љекара, па и у овим годинама коси, сијече дрва и одржава воћњак, а за један дан препјешачи и до тридесет километара.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар