Концерт Алхемичара: “ПЈЕСМОМ КРОЗ ХЕРЦЕГОВИНУ”

  • Уочи концерта „Пјесмом кроз Херцеговину“ који ће се, у Дому младих у Требињу, одржати у суботу 22. јула 2023. године са почетком од 20.30 часова, поразговарали смо са Алхемичаром.


  • На плакату који најављује овај програм, вредан сваке пажње, не налази се Ваше име и презиме. Ко је Алхемичар ? Да ли је то ваша фасцинација познатим дјелом Паола Коеља или је нешто друго у питању?

– Не. Алхемија је наводно древно умијеће које означава стваралачку вјештину добијања ријетких и зато драгоцјених метала из неких сасвим обичних. Пјесници и композитори су, опет, ствараоци вишег степена. Можда звучи препотентно, али је заиста тако. Они дефинитивно стварају у нематеријалној сфери и своје творевине отуда онда уносе у материјалну. Алхемичар, ипак, пошто познатији и интригантнији појам од алхемије у тој области никада није заживио у јавности.

  • Откуда идеја за музичку вече оваквога имена?

– Пјесме су увијек настајале инспирисане лијепим и љепотом. Нпр. Лаза Костић и “Санта Марија дела Салуте” и Алекса Шантић и “Емина”. Али и Корнелије Ковач и “Април у Београду” и Кемал Монтено и “Сарајево, љубави моја”. Жене и градови који су посебно лијепи и драги јавности и ауторима, добијају и своје пјесме. Најдража моме срцу су мјеста и цијело поднебље Херцеговине, родног ареала мојих предака. Пјесме настају онда кад љубав побуди унутрашњу енергетску вибрацију неког од људи са креативним даром.

  • Да ли је погрешно размишљање да у Херцеговини не постоји традиција популарне пјесме модерног типа?

– Није, али то није разлог да она не заживи. Баш супротно. Херцеговачка гусларска музичка традиција једноставно не одговара форми данашњих електронских медија, наше епске пјесме су предуге за њих, посебно за оне највише слушане, музичке програме. Тако да је Херцеговина, случајно или нечијом намјером, сасвим неправедно остала без мјеста у њима. Тиме и без најефикасније, најјефтиније, а за данас и понајважнију грану привреде – туризам, без те најпожељније и најквалитетније, музичке промоције.

Биљешка о аутору

Аутор је члан СОКОЈА од 1978. год, писац и некадашњи предсједник „Просвјете“ у Невесињу. Задњи ЦД чувене групе Индекси зове по његовој пјесми „Камени цвјетови“. Његова  пјесма на енглеском језику “ Seven hundred years“емитована је на 200 највећих радио станица свијета, добитник је награде Гранд при Марко Поло Феста за Афродиту на Корчули, као и Гранд при Сплитског фестивала за Io viaggio verso Spalato, обе у интерпретацији италијанског пјевача Карла Педрона. Поред свих тих признања овај концерт представља музички искорак Алхемичара, коме желимо успјех на путу, којим је кренуо у своју шетњу „Пјесмом кроз Херцеговину“. 

  • Значи ли то да овај путујући тематски вечерњи концерт има тај, да кажемо „виши циљ“-  да се промјени нешто на том плану?

– Апсолутно. Све почиње малим корацима, мала грудва на крају формира лавину. То је процес у коме је позитиван резултат неминован. Замислите само, да ми до данас популарне и извођене пјесме ни о предивној и јединственој Херцеговини – уопште немамо!? Камоли о појединим мјестима која су родила толике познате кћери и синове, у којима се писала европска и свјетска историја. Па, како је то могуће?

  • Колико пјесама садржи “Пјесмом кроз Херцеговину”?

– Ријеч је о тринаест пјесама. Једна пјева о неправедно маргинализованом претходнику Херцеговине – Захумљу. Двије о Херцеговини, једна на почетку, друга на самом крају програма. По двије су о Невесињу, Гацку, Требињу и Билећи, по једна о Љубињу и Берковићима.

  • Је ли посебна намјера одабир баш 13 пјесама? Знамо да није баш омиљен сујевјерном народу , како кажу „доноси несрећу“?

– Опет ствар манипулације истином. Дванаест апостола заједно са Христом учесници су Тајне вечере, зар не?

  • Видимо да нас позивате у „шетњу“ , куда ће све прошетати овај ваш програм? Почетна тачка је Требиње 22. јула. Имате ли у плану како ће ићи ова путања “ Музичке шетње“?

– До сада су начелно договорени концерти у Херцег Новом и Бањалуци. Тачне датуме ћемо одредити након концерта у Требињу. Већ постоји интересовање наше дијаспоре, али и томе накнадно, када завршимо наступе по Херцеговини. Кажем „завршимо“, јер са мном наступа и конферансије Милица Вуковић.

 

Јована Пешић

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар