КК Леотар догодине наступа у Другој АБА лиги?

  • Оснивањем друге АБА лиге отворила би се врата бх. клубовима попут Леотара (Требиње), Младости (Мркоњић Град), Слободе (Тузла), Зрињског (Мостар) да наступају у много јачем такмичењу него што је првенство БиХ.

radisavljevic
Друга Јадранска лига у кошарци могла би да заживи од сезоне 2016/17. јер постоји интересовање челника националних савеза и клубова са простора бивше СФР Југославије.

Регионална Јадранска (АБА) лига која је основана 2001. године тренутно се реорганизује и њоме више неће управљати словеначка компанија “Сидро”, већ ће главну ријеч у Управном одбору (борду) имати представници националних савеза и клубова учесника. Свјетска кошаркашка федерација (ФИБА) жели да поврати примат над европским такмичењима (Евролига и Еврокуп) од Уније европских кошаркашких лига (УЛЕБ) која од 2000. године окупља најбоље клубове Старог континента у елитном клупском такмичењу.

Због тог “рата” ФИБА је одлучила да не признаје АБА лигу и онемогућила је проходност екипа ка европским такмичењима те наредила трансформацију власничке структуре која се мора завршити у наредна три мјесеца. Једна од препорука ФИБА је де буде формирана друга АБА лига која би такође окупљала клубове са простора бивше СФР Југославије сходно пласману на табели националних првенстава. Број тимова био би накнадно одређен и тај број би вјероватно био директно пропорционалан броју клубова у првој АБА лиги.

– У принципу би се направило такмичење које би много подсјећало на шампионат екс Југославије. Вјерујем да оно има смисла и друга АБА лига окупила би 12 или 14 клубова, зависно од договора – изјавио је генерални секретар Кошаркашког савеза БиХ Харун Махмутовић.

Једна од идеја је да се друга АБА лига подијели на источни и западни дио. На истоку би играли клубови из Србије, Црне Горе и Македоније, а на западу из Словеније, Хрватске и БиХ.

Одредио би се и број клубова који испадају из прве АБА лиге у другу, као и број екипа које би испадале из Б лиге, а њихова мјеста попуњавали би клубови који би то право стекли на основу пласмана у националном првенству.

Ипак, све ово је још “на дугачком штапу” пошто прво треба да се заврши трансформација власничке структуре АБА лиге. Иако је идеја о формирању новог такмичења присутна, не постоји рок за њену реализацију.

Извор: Глас Српске

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар