Како је Никита Михалков објаснио Моми Капору главну разлику између Руса и Американаца

  • У свом последњем интервјуу Момо Капор поделио је са поштоваоцима његовог лика и дела једну анегдоту о сусрету са славним руским режисером Никитом Михалков.

 

Једном приликом прослављени руски режисер и наш писац говорили су о разлици између Истока и Запада, а Никита Михалков објаснио ју је на феноменалан начин.

“Јеси ли ти приметио да нема америчког филма у коме не погине бар сто људи, изрешета их неко, одлете у ваздух са аутомобилом… Нико те људе не ожали, нити се зна ко им је мајка, ни имају ли сестру. Нити како се зову. Сви изгину као да то уопште није важно.

А пре 150 година један студент у Петрограду убио је једну бабу и о томе напише књигу један писац и онда се пишу дисертације о томе да ли је студент имао право да убије бабу или није. Ето, у томе је разлика између нас и њих- Запад мисли како да живи, а ми мислимо због чега живимо.”

(Опaнак)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар