ЈОШ ЈЕДНА ЖРТВА КОРОНЕ: Проф. др Радослав Гаћиновић отишао у вјечност

  • У БЕОГРАДУ је у 66. години од последица вируса корона преминуо проф. др Радослав Гаћиновић. Вест о његовој смрти саопштио је Институт за политичке студије на коме је Гаћиновић радио као научни саветник и био председник Научног већа Института.

Гаћиновић се у својој плодној научној каријери бавио проучавањем тероризма и безбедности, али тема којој се највише предавао била је историја и значај Младе Босне.

Гаћиновић је за ову организацију био и породично везан, јер је његов предак Владимир Гаћиновић био главни идеолог Младе Босне и организатор Сарајевског атентата.

Значај овог ослободилачког покрета Гаћиновић је описао у књигама „Млада Босна“ и „Осветник“. Осим књига о Младој Босни, Гаћиновић је написао и двотомну монографију о страдањима српскг народа у 20. веку.

Аутор је и великог броја студија о безбедности и тероризму, од чега се нарочито издвајају монографије „Тероризам у политичкој и правној теорији“ и „Угрожавање капацитета безбедности државе, Антитероризам“.

За књигу „Насиље над Србима“ добио је 2017. године награду „Печат времена“ коју додељује недељник „Печат“.

Рођен је 1955. године у месту Мека Груда код Билеће, Војну академију завршио је у Београду, магистрирао на Факултету политичких наука у Загребу, а докторску дисертацију одбранио на Правном факултету у Београду.

НОВОСТИ

РАДОСЛАВУ...

Ја написах пјесме многе
Није да бих стеко’ славу
А ову сам посветио
Гаћиновић Радославу

Херцеговац поносити
Још од када сазна за се
И научник под број један
Добрим дјелом
представља се

Видио сам гдје га боли
За то му и пишем ово
Родна груда камен сиви
да васкрсне Српско слово

Уз Принципа чврсто стаде
Славни предак овог Рада
Крај Миљацке хладне воде
Да убије Фердинанда

Браћо Срби и сестре Српкиње
Родом из села
Мека Груда
општина Билећа
Овај човјек је био велики
Српски родољуб
Имао је од кога и бити
Имао се рашта и родити

Мишо Ђурић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар