ИСКОРАК КА ПРАВДИ: Адвокатска пракса Предрага Савића подарила правној науци нова сазнања

  • „Свој правнички наступ Предраг Савић толико је духовно узвисио да се наука пројављује из његове праксе, а онда се та пракса враћа науци, с много драгоцјених дарова“

Предраг Савић (Фото:В. Данилов)

Пише: Др Јован Јањић

У такозваним интелектуалним професијама – а тако је често и у животу – воде се расправе око тога како усагласити теорију и праксу. Ако се пође од тога да је теорија уопштена пракса, онда се долази до спознаје да људи богате праксе утемељују себе и у теорији, јер таквим својим радом утичу на токове професије којој припадају.

Управо тако се показује у сагледавању правне праксе адвокатске канцеларије Предрага Савића. Свој правнички наступ Предраг Савић толико је духовно узвисио да се наука пројављује из његове праксе, а онда се та пракса враћа науци, с много драгоцјених дарова.

Увидјели су то стручни људи из правне струке, па су адвоката Предрага Савића позвали да своја искуства изложи на манифестацији „Дани права југоисточне Европе 2019“, у организацији ОЕБС-а, и тако је настала његова књига „Искорак ка правди: с посебним освртом на случај Топчидер“. Књига праксе, из које учи правници, али и они који нису правне струке, како се бори за човјека, за његова права, за – правду.

Адвокатска канцеларија Предрага Савића успјела је у више од 60 предмета да заштити права својих клијената пред Европским судом за људска права у Стразбуру. Међу њима се посебно издваја предмет КИПС Ристо Дрекаловић против Црне Горе. Посебну тежину има то што је пресуда по овом предмету донијета након што је суд у Стразбуру, у циљу смањења броја неријешених предмета, увео нове правне механизме и нова правила која омогућавају да многе представке одбаци по кратком поступку, под изговором неприхватљивости.

Предраг Савић на промоцији књиге „Искорак ка правди“ у Кући Ђуре Јакшића (Фото:В. Данилов)

Добити спор пред судом који годишње некада одбаци и по 100.000 тужби, више од 95 одсто представки, јесте велики подвиг. Побједа не само правде, него и људске истрајности.

Успјела је адвокатска канцеларија Предрага Савића да издејствује и да Уставни суд први пут у историји српског правосуђа укине једну правоснажну и извршну кривичну пресуду. Такође, да Уставни суд донесе одлуку која даје смјернице за заштиту права окривљених у притворским предметима. Затим, да се пред уставним судовима Србије и Црне Горе избори за понишавање пресуда и рјешења у парничним, управним и извршним поступцима…

Ти случајеви приказани су у књизи „Искорак ка правди“. Ту су и разни други случајеви, кроз које се, поред осталог, износи искуство из поступака реституције, гдје се показује како се кроз „истрајност“ враћа одузета имовина; како се штите права на имовину у поступцима одређивања накнаде за експроприсане непокретности; како се бори за рехабилитацију људи осуђиваних само зато што су били другачијег мишљења од оних који су тада били на власти у држави…

Један од принципа науке јесте: применљивост знања. Предраг Савић тога се држи и у својој адвокатској пракси и у писању књига.

Он чињенице и сазнања до којих је дошао саопштава на једноставан начин, али при том настоји да то буде материјално утемељено и духовно узвишено, уз поштовање достојанства личности, без обзира за које дјело је неко окривљен, оптужен или осуђен.

Пази Предраг Савић не само шта ће саопштити, које чињенице ће предочити, него и на који начин ће то учинити. И зато су његови правни поднесци лако разумљиви, а књиге лако читљиве, иако се ради о „тешком садржају“.

Свако од нас је позван, с даровима које има, од Бога добијеним, да чини онолико колико до њега стоји, да би овај свијет био уређена башта, гдје се поштују све оне истинске вриједности на којима исти тај свијет опстаје. Увјерен сам да се адвокат Предраг Савић труди да управо тако буде.

(Ријеч на промоцији у кући Ђуре Јакшића, у Београду, 2. децембра 2019)

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар