Игле и шприцеви у центру Требиња

  • И ово је слика Требиња. Комплетан наркомански прибор, на стотине игала и шприца. И све то у строгом центру града. Двије старе куће претворили су херојински овисници у свој кутак за узимање нове дозе.

spric
Наравно, о заразном и опасном отпаду не воде рачуна, а истим иглама боду се по неколико пута. Узимају их с пода, са импровизованих столића, из старог тоалета. Најгоре од свега је што тим путем свакодневно пролазе ученици.
“Знате шта значи дрогерашка игла. Нека вас неко мало загребе, знате шта се добија, добија се сида и тако даље. Мислим то је врло опасно нарочито љети када дође већина људи из вана. Онда иду дјеца не можеш их контролисати играју се свукуда, а нарочито су им интересантни овакви објекти гдје се завлачи”, каже мјештанин центра, Фарук Тичић.
А куцали су мјештани центра на сва врата кажу. Али за њихов проблем изгледа нико није надлежан. И док институције шуте, гледају уплашени грађани са балкона наркомане који свако мало стижу по нову дозу. Станове закључавају два пута, набавили су и металне жалузине. А дјеца су добила забрану кретања одређеним улицама. Ипак страх је огроман.
“Сваку ноћ, сваки дан скупљају се горе. Је ли вас страх? Како не. Страх је свих нас овде у улици. Не смијемо им ништа. Чак ми је једном нестао и компјутер и мобилни, п а сам преко њих опет нашла то платила и вартили ми”, прича мјештанка из центра, Наташа Одавић.
Институције за овај проблем одавно знају, али сви перу руке. У Комуналној полицији кажу да су у њиховој надлежности само јавне површине. Исти одговор добили смо и у стамбено – комуналном одјељењу града Требиња.
“То су приватни посједи тако да су нама у овој ситуацији руке везане. А и одјељење односно Комунално прдузеће није оспособљено за чишћење такве врсте отпада тако да ми смо вољни да сарађујемо да дамо једну врсту подршке али носиоце активности би требало пронаћи у неким другим институцијама”, објаснила је Мирјана Ртковић, начелник Стамбено-комуналног одјељења Требиња.
Иста прича и у полицији – они су кажу надлежни само да уживаоцу наркотика напишу прекршајни налог и новчано га казне. Учинили су то само ове године пет пута, али од тога очито никакве вајде. Грађани огорчени. Власници спорних кућа одавно су мртви кажу, па држава мора нешто под хитно да предузме.
АТВ сазнаје да је на терен излазила и Цивилна заштита, али за уклањање опасног и заразног отпада ни они нису опремљени. Грађани имају само једно питање – ко јесте? Одговор на њега данас нисмо чули.
Погледајте прилог :

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар