Слободна Херцеговина » Херцеговачки устаници (14): Бошко Гузина

Херцеговачки устаници (14): Бошко Гузина

  • Захваљујући изузетној сликарки Биљани Ристић, посетиоци портала Слободна Херцеговина имају јединствену прилику да упознају лик и дело херцеговачких устаника

BOKO GUZINA

Аутор: Биљана Ристић

У јеку битке, у тренутку када гледаш саборца као рођеног брата, када дишеш с њим истим дахом , када ослушкујеш камен и земљу којом ходиш, слушаш њено мрморење и хук, мораш бити спреман на све. Бошко је баш у таквим тренутцима чуо вест о погибији Тривка Бухе – командира Горњо невесињског батаљона. Мук! А онда нова вест: он преузима команду, он постаје нови командир.Како заменити јунака као што је био Тривко? Како скрилити борце и чувати и сачувати их?
Има нека чудна снага коју даје родна земља, камен и трава које миришеш,којим се задојиш још у прадедовском гену.Та снага осоколи када треба, заветри у леђа када се најмање надаш.
Та је снага повела Бошка. Успео је. Водио и изводио саборце из битке у битку, из јунаштва у јунаштво, из храбрости у храброст.
Преживео са њима све.
Остао у сећању као поуздан и стамен човек, војник и заштитник.
Тако је записано!

Бошко Томов Гузина рођен је 1834.г. у селу Фојница код Гацка. Био је знаменити херцеговачки јунак и један од истакнутих вођа у устанку 1875.г.- -1878.г.
У рату од (1876 – 1878) након погибије Тривка Бухе у Дуги 1876.г. преузима команду над Горњо – невесињским батаљоном.
Прославио се у многим биткама и бојевима и први је херцеговачки командир одликован Ђорђијевским крстом.
По пресуди аустроугарског преког војног суда тамновао је у Араду од 1914.г. до 1916.г.
Од последица тамновања подлегао је у завичају 1916.г.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина