Херцеговачки устаници (14): Бошко Гузина

  • Захваљујући изузетној сликарки Биљани Ристић, посетиоци портала Слободна Херцеговина имају јединствену прилику да упознају лик и дело херцеговачких устаника

BOKO GUZINA

Аутор: Биљана Ристић

У јеку битке, у тренутку када гледаш саборца као рођеног брата, када дишеш с њим истим дахом , када ослушкујеш камен и земљу којом ходиш, слушаш њено мрморење и хук, мораш бити спреман на све. Бошко је баш у таквим тренутцима чуо вест о погибији Тривка Бухе – командира Горњо невесињског батаљона. Мук! А онда нова вест: он преузима команду, он постаје нови командир.Како заменити јунака као што је био Тривко? Како скрилити борце и чувати и сачувати их?
Има нека чудна снага коју даје родна земља, камен и трава које миришеш,којим се задојиш још у прадедовском гену.Та снага осоколи када треба, заветри у леђа када се најмање надаш.
Та је снага повела Бошка. Успео је. Водио и изводио саборце из битке у битку, из јунаштва у јунаштво, из храбрости у храброст.
Преживео са њима све.
Остао у сећању као поуздан и стамен човек, војник и заштитник.
Тако је записано!

Бошко Томов Гузина рођен је 1834.г. у селу Фојница код Гацка. Био је знаменити херцеговачки јунак и један од истакнутих вођа у устанку 1875.г.- -1878.г.
У рату од (1876 – 1878) након погибије Тривка Бухе у Дуги 1876.г. преузима команду над Горњо – невесињским батаљоном.
Прославио се у многим биткама и бојевима и први је херцеговачки командир одликован Ђорђијевским крстом.
По пресуди аустроугарског преког војног суда тамновао је у Араду од 1914.г. до 1916.г.
Од последица тамновања подлегао је у завичају 1916.г.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар