ГОСПОДИН ОРЛОВСКОГ СРЦА – Прва збирка поезије Лазареле Мићуновић

  • Лазарела Мићуновић издала је  збирку поезије под мистичним називом Господин орловског срца. Ово је њена прва збирка поезије, а друга књига која излази из њеног пера, с обзиром на то да иза себе има објављен роман Пут ка себи.

    laza

Лазарела Мићуновић је рођена 25.децембра 1998.године у Билећи, гдје је и завршила основну школу, и трећи разред гимназије.Показује занимање за филозофију и психологију, шро се може видјети у њеним дјелима.Пјесме и приче су јој објављиване  у часопису Епархије захумско-херцеговачке и приморске „Видослов“, и новинама ЗК“Освит“.

„Остало је од владике Николаја да „Ако хоћеш да свијетлиш другима и сам мораш бити свјетлост“.Пјесничка зубља Лазареле Мићуновић се тек распламсала.Треба очекивати да се та свијетлост озари новим стиховима, како би се огријали у ове облачне и тмурне дане“-истакао је у рецензији ове збирке пјесник и дипл.филозоф Божидар М. Глоговац.

laza dva

Збирка Господин орловског срца састоји се од 57 пјесама, распоређених у три поглавља:Нисам ти рекла, Тихи немири и Сјећања у ватри. Свако од нас има своје „тихе немире“, који се некада отргну контроли и прерасту у растући пламен ватре која се тешко гаси.Некада тихи немири, постану бити све сем тихи, испољавајући сва осјећања, која некада не можемо назвати ни правом ријечи, несигурни да ли та ријеч уопште постоји, а ако постоји да ли ће имати значење које би описало наше стање.Ако не постоји да ли смо је спремни измислити, ако се крије да ли имамо снаге је тражити и на крају ако је нађемо да ли је смијемо употребити. Оно што пламти у нама, као зов признања онога што помислимо само док „Мјесец освјетљава стазу којом се ходи“, признајући себи , не другима, „прву љубав и прво проклетство“. Све ријечи саткане у оном неизговореном испуњеном слутњом кроз „Нисам ти рекла“ изашле су из њеног пера као признање и можда дозу страха уз оно носталгично „Сјећаш ли се…“ и уз искру наде да све неће исчезнути „О, да…сјећаш се.И ја се сјећам, јер прошлости припада сјећање, драги пријатељу“.

У разговору са аутором нисмо могли сазнати то „име“ идеала и инсирације, Господина орловског срца, коме се врло упадљива посвета налази на првим страницама књиге.Упркос инсистирању ауторка није хтјела да открије чије се име провлачи кроз њене стихове и оставља дубоко урезан траг у сјећању, тако да ће мистични Господин орловског срца за нас остати енигма, која ће се провлачити кроз нашу пажњу са дозом радозналости сваки пут док читамо пјесме укоричене у књигу. И сваки пу наметнуће се питање „Ко је Господин орловског срца“, који је запосјео пажњу Лазарелину, и који и кад „душа у болу грца, остаје Господин орловског срца“, са великим словом Г.

laza 3

Треба напоменути да је прексиноћ у Билећи  одржана и промоција ове збирке, која је изашла и издању ЗК“Освит“.

На промоцији је ауторка ставила акценат на највећи људски идеал, са којим све почиње и који је „крив“ за све- љубав, и да некада није важно што што смо ми неком небитни, јер то у сјену пада кад ми знамо колико је тај неко битан нама, и колики је волумен те јачине да прерасте у нешто попут „Господина орловског срца“.LAZA 4

На промоцији су се се обратили  и председник ЗК“Освит“, Миодраг Хрњез Љумо као и Александра Џелетовић која је дала своје виђење о Лазарелиној књизи, истичући да је пред њом тек пут успјеха.

Између говорења стихова од стране рецитатора, утиску промоције су допринијели и звуци клавира Стефана Денде.

На нама је само да Лазарели пожелимо срећу и да Господин орловског срца, иако тајан, испуњава њену инспирацију и буде само једна карика у њеном путу стазама поезије.

АУТОР: ДАЈАНА АЛЕКСИЋ
ФОТО: ФИЛИП КУНДАЧИНА, ИЛИЈА МИЛИЋЕВИЋ
ИЗВОР:СЛОБОДНА ХЕРЦЕГОВИНА

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар