ГАЛЕРИЈА ЗНАМЕНИТИХ ХЕРЦЕГОВАЦА: Мостарац проф. др Владимир Пичета основао је Универзитет у Минску

  • Српској јавности мало је познато да је оснивач Универзитета у Белорусији, у Минску, 1921. године, био др Владимир Пичета, син мостарског Србина проте Ивана Христифоровића Пичете.

Владимирова мајка Марија Григоревна била је научница, рођена у Украјини. Захваљујући томе, отац Владимира Пичете је постао је руски држављанин 1869. године.

Владимир је рођен у Полтави 1878. године и када је завршио Московски универзитет , историјско-филолошку групу, радио је као професор у Москви. Био је један од најпознатијих историчара Русије.

У Минск је дошао 1920. године и већ наредне 1921 .године ударио је темељ Универзитету у Белорусији, у Минску. Био је изузетно уважен и ван граница Русије, али је доживео да га 1930. године неки другови из Минска прогласе за контрареволуционара и четири године је провео у изгнанству, радећи тешке послове.

Када је 1934. године код Стаљина у званичну посету дошао министар спољних послова (касније председник) Чехословачке, Едвард Бенеш Стаљин га је питао кога жели да види.

СРБИН, АКАДЕМИК, ДР ВЛАДИМИР ПИЧЕТА САХРАЊЕН ЈЕ У МОСКВИ НА НОВОДЕВИЧКОМ ГРОБЉУ 1947. ГОДИНЕ

Бенеш је рекао да жели да види знаменитог историчара др Владимире Пичету. И онда је настала потрага за Владимиром Пичетом, јер нико није могао да пронађе тог дивног Србина, кога су непријатељи науке отерали у изгнанство. Одмах је после тога пронађен и наставио је нешто касније каријеру професора у Москви. Био је знаменити руски академик и уважаван изузетно све до смрти 1947.године.

Сахрањен је у Москви на Новодевичком гробљу.

ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА ОВОМ ВЕЛИКОМ СРБИНУ ШТО ЈЕ ПРОНЕО СВЕТЛО СРПСКО ИМЕ КАКО У РУСИЈИ И БЕЛОРУСИЈИ, ТАКО И У ДРУГИМ ДЕЛОВИМА ЕВРОПЕ!

Приредила: Зорица Пелеш/ СРБИН.ИНФО

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар