ДРАМАТИЧНО! Рампа за хрватску робу, држављанима Србије забрањен улазак у Хрватску 

  • Србија неће дозволити улазак хрватске робе на свим граничним прелазима, а да долази камионима, бродовима или железницом. На Бајакову није могућ улаз са српским пасошем. Македонске камионџије блокирале прелаз

 

Tan2015-9-23_153420453_0_620x0 (1)

Фото: Танјуг

Србија неће дозволити улазак хрватске робе на свим граничним прелазима, а да долази камионима или железницом.

Србија је спустила рампу за робу и камионе из Хрватске, пошто Загреб до поноћи није услишио захтев премијера Вучића да се за теретни саобраћај отвори гранични прелаз Батровци.

То је управо поручио министар полиције Небојша Стефановић, који је на прелазу Батровци обелоданио контра мере Београда на трговински рат који против нас води Хрватска.

Према речима Стефановића, Србија је од поноћи применила контрамере на једнострану одлуку хрватске владе да затвори границе према Србији, а оне подразумевају забрану уласка хрватске робе у нашу земљу.

Он је на граничном прелазу Батровци рекао да се забрана односи на улазак теретних возила и било ког превозног средства регистрованог у Хрватској и у било којој земљи, а које превози робу произведену у Хрватској.

Како је прецизирао, то се односи и на камионе, железницу и било које друго возило на било ком прелазу, макар возилом управљала особа из неке треће земље.

Стефановић је рекао да Хрватска није испунила захтеве и да економском агресијом наноси штету привредницима обе земље, тако да је Србија била приморана да уведе контрамере.

„Нисмо задовољни тиме, нисмо срећни, али то су мере којима штитимо своју државност“, рекао је Стефановић новинарима одмах после поноћи на граничном прелазу Батровци, када је истекао рок који је Влада Србије дала Хрватској за постизање договора о отварању граничних прелаза.

Стефановић је објаснио да се то односи на све граничне прелазе и да представља први од пакета владиних мера, али је прецизирао и да се ове мере не односе на путнички саобраћај и да ће он нормално функционисати.

МАКЕДОНСКЕ КАМИОНЏИЈЕ БЛОКИРАЛЕ ПРЕЛАЗ

Незадовољне камионџије из Македоније на прелазу Батровци рано јутрос блокирали су путнички саобраћај на улазу у Хрватску, јавља извештач Танјуга са лица места. Три камиона која превозе кварљиву робу паркирали су возила у међупростор између Батроваца и Бајакова незадовољни вишедневним боравком на граници због чега им се роба покварила. Они прете да ће ту робу истоварити на самом прелазу, док хрватска полиција покушава да их склони.“Од овог тренутка полиција Србије неће дозволити улазак у Србију на свим границним прелазима ниједном теретном возилу са хрватском робом, без обзира на то да ли су возила из Републике Хрватске или неке треће земље. Одмах поциње примена. Поред овога, влада одлуцује о другим потезима“, рекао је Стефановић.

Министар је истакао и да је Србија спремна да у сваком тренутку опозове ову одлуку уколико Хрватска поступи по правилима ЕУ и омогући теретни саобраћај возила, не само из Србије, него и из других земаља.

Не желим да верујем да ће и ЕУ дозволити да се нешто овако дешава на границама ЕУ“, навео је министар и истакао да је рец о кршењу међународних споразума. Нагласио је да је реч и о камионима европских и азијских земаља и да ти људи трпе штету.

Стефановић је нагласио да је премијер Александар Вучић више пута показао спремност да се ситуација оконча у интересу привреде и једне и друге земље.

Према речима Стефановића, ова ситуација може бити решена врло брзо, а уколико буде потрајала, Влада Србије ће размотрити и друге мере.

Према његовим речима, Хрватска се и даље понаша неодговорно и Србија није заслужила такво понашање.

Стефановић је навео и да је преко Србије прешло неупоредиво више миграната него преко Хрватске, да су они регистровани, као и да се подаци размењују са партнерима из ЕУ.

„И данас Србија не кука већ тражи свеобухватно решење“, истакао је Стефановић и додао да Србија није одговарала на увреде „ни на приче о орловима и мувама“, већ је све време покушавала да нађе решење за кризу.

„Нажалост, не постоји слух у хрватској влади да схвати да ће овакво понашање нанети штету привредницима“, указао је министар.

Он је рекао да је Србија спремна за постизање решења, као и да је премијер спреман да у сваком тренутку закаже седницу Владе да се мере промене.

Стефановић је истакао да Србија једино тражи оно што су тражили европски званичници Јоханес Хан и Федерика Могерини, а то је отварање граница за робе, пре свега за људе који се налазе у колони камиона, пошто ти људи немају било какве везе са мигрантима.

НА БАЈАКОВУ НИЈЕ МОГУЋ УЛАЗ СА СРПСКИМ ПАСОШЕМ

На граничном прелазу Бајаково после почетка примене мера Владе Србије према Хрватској у ту земљу онемогућен је улаз свима који имају српски пасош, рекла је извештачу Тањуга српска гранична полиција на Батровцима.

Извештач Танјуга јавља да су нека возила и аутобуси после поноћи враћени са граничног прелаза Бајаково у Србију.

Аутобус „Ласте“ на линији Београд-Бањалука који има београдске регистарске ознаке враћен је са Бајакова око 1.30 сати, а путници су рекли Танјугу да их нису пустили у Хрватску.

„Када смо дошли на границу вратили су нас са образложењем – не може српско возило, нити српски пасош да прође у Хрватску ни на једном прелазу“, рекла је путница Драгиња Живановић из Смедерева која је са сестром посла у Босанску Градишку.

Она додаје да шофер хоће да се врати за Београд, али да путници инсистирају да се још задрзе на прелазу Батровци очекујући да ће можда успети да прођу.

Радован Галић који је са супругом пошао из Гроцке на сахрану у Хрватској рекао је такође да су им хрватски граничари поручили да „сви са српским пасошем као и све што је српско не мозе да уђе ниједним превозом у Хрватску“.

Бошко Бјелошев каже да је аустралијски држављанин и да не може да настави пут за Бањалуку, јер је аутобус враћен.

„Требало би да зовем аустралијску амбасаду да видим шта ћу ја овде на сред пута. Да ли треба да идем пешице за Бањалуку“, рекао је овај путник.

СТЕФАНОВИЋ ПОРУЧИО КАМИОНЏИЈАМА ДА НЕ БЛОКИРАЈУ ПРОЛАЗ

Стефановић је поручио ноћас камионџијама да не блокирају прелазе, истичући да ће мере Владе нанети штету хрватској привреди и да ће ту штету нарочито осетити Рода, Идеја и Меркатор.

Незадовољне камионџије су готово пола сата разговарале са Стефановићем, покушавајући да га убеде да би блокада свих граничних прелаза са Хрватском била у интересу Србије у овој ситуацији, али им је он рекао да се борба не води на том већ на неком другом пољу.

„Надам се да ће ове мере притиснути привреду Хрватске да она притисне хрватску власт, јер ће њихова привреда сада трпети – нама више робе ни за Роду, Идеју и Меркатор“, поручио је Стефановић.

Он је казао да Србија очекује да ће у Хрватској схватити колика је то штета за њихову привреду.

Стефановић је додао да се Влада Србије бори у овој ситуацији тако што разговара с колегама из Хрватске и званичницима из Европске уније.

Он је рекао да ће Влада сутра организовати допремање хране и постављање цистерни с водом за камионџије, као и да ће бити постављени покретни тоалети.

Стефановић је нагласио како разуме тежак положај камионџија и да зна како у колони има пуно возача муслимана, који ускоро обележавају Бајрам када не раде и другачуије се хране.

Он је додао да камионџије неће ништа постићи блокадама, изразивши очекивање да ће мере Владе врло брзо дати резултате.

Камионџије након одласка министра Стефановића нису успеле да између себе постигну договор, тако да се још увек не зна да ли ће блокирати гранични прелаз Батровци.

МИЛАНОВИЋ: КОНТРАМЕРЕ СРБИЈЕ СУ СМЕШНЕ

Хрватски премијер Зоран Милановић изјавио је рано јутрос у Бриселу да су контрамере које је Србија увела Хрватској смешне и најавио ескалацију спора.

„Жао ми је због овога, али ове мере су смешне“, рекао је Милановић новинарима након маратонског самита лидера ЕУ у Бриселу и додао да је Загреб већ спремио одговор, који ће образложити министар полиције Ранко Остојић.

Извештац Танјуга са прелаза Батровци јавља да је Хрватска, након што је Србија увела забрану за увоз хрватске робе, престала да пропушта грађане са српским пасошима на своју територију.

„Ми ћемо имати малу штету, а они велику“, рекао је Милановић новинарима и додао да неће бити рата и насиља, али да је понашање Србије ненормално.

„Ја сам велики пријатељ Срба у Хрватској, али Србијанци су нешто друго“, казао је он.
Хрватски премијер је оптужио председника владе Србије да у дослуху са Мађарским премијером Виктором Орбаном усмерава све мигранте према Хрватској.

„Само сам тражио од Вучића да усмере део миграната на Хоргош, а он није учинио ништа. Очигледно има договор са Будимпештом”, изјавио је Милановић, понављајући раније изнету оптужбу да српске власти организовано упућују мигранте ка Хрватској.

Милановић је рекао да је дужан да штити хрватски устав и да стога не може да дозволи да сви мигрант који прођу кроз Србију заврше у Хрватској.

Он је изјавио и да се о Вучићевом писму највишим функционерима ЕУ, у коме је српски премијер тражио да се спречи брутално кршење Споразума о стабилизацији и придруживању затварањем хрватске границе за камионски собраћај, на самиту уопште није било речи.

“То Вучићево писмо нико видео није”, казао је Милановић напуштајући самит у Бриселу.

Извор: Новости

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар