Дом здравља Гацко: Због неисплаћених плата једночасовни штрајк упозорења

  • Радници Дома здравља Гацко данас су ступили у једночасовни штрајк упозорења због неисплаћених плата и доприноса, као и стања у којем се налази ова здравствена установа.

dom-zdravlja_1

У штрајк су ступили чланови Самосталног синдиката радника у здравству и Синдиката љекара, док у обустави рада не учествује мањи број чланова Гранског синдиката.

Предсједник Самосталног синдиката радника у здравству Раденко Мучибабић рекао је новинарима да радницима ове здравствене установе нису уплаћени доприноси за скоро 30 мјесеци, а посљедњу нето плату примили су за март.

Он је најавио да ће и наредних дана бити организован једночасовни штрајк да би се скренула пажња надлежних на проблеме у овој здравственој установи.

Предсједник Синдиката љекара Дома здравља Гацко Златан Ивковић каже да тешка ситуација у овој здравстевној установи траје већ неколико година, те да је заказала Општина Гацко од које, како каже, имају само моралну, али не и финсијску помоћ.

„На годишњем нивоу од Општине већ годинама добијамо само 100.000 КМ што је премало за све обавезе које морамо да сервисирамо“, истакао је Ивковић.

Он сматра да менаџмент Дома здравља улаже велике напоре да смањи трошкове, али да не могу сами да се изборе без помоћи Општине, али и Министарства здравља и социјалне заштите и Фонда здравственог осигурања.

Ивковић каже да није проблем што касне три плате већ што се наставља нередовност у исплати.

Директор болнице Вера Говедарица рекла је Срни да се проблеми не могу стављати „под тепих“ и да би сви, без обзира на политичку припадност, требало да сједну за сто и да се види како се може помоћи да здравствени систем буде одржив.

„Немамо новца за плате, а не можемо ни да сервисирамо обавезе“, каже Говедарица, додавши да је ситуација у овој здравственој установи веома тешка.

У Дому здравља Гацко оптужују и предсједника Гранског синдиката здравства Миленка Гранулића да им је својим „дјеловањем“ затворио врата институција гдје би могли да се обрате за помоћ.

Извор: Требињеданас / СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар