БОСАНСКИ ВИТЕЗ УСТАЈЕ – УГ Русага, свјесно или не, шири србофобне термине

  • Нажалост постоји још једна ствар на коју као историчар морам да реагујем. У нашем Приједору постоји Удружење грађана „RUSAG – Kozarački Vitezovi“ који се баве, најкраће речено, његовањем средњовјековне традиције државе Котроманића.

На први поглед нема ништа спорно. Ипак, у досадашњем раду људи из Русага, од којих неке лично познајем, почели су да форсирају „пробосанску“ причу. То и није толики проблем, али је проблем фалсификовање историјских чињеница. Пођимо редом:

1. Неко ко његује традицију средњовјековне босанске државе, а при том скоро све своје објаве, плакате и слично, исписује латиницом, одступа од поменуте традиције. Наиме, писма, повеље, натписи у камену, црквене књиге, у средњовјековној босанској држави, писани су ћирилицом. Латиница је на ове просторе уведена силом преко римокатоличке цркве и А-У окупационе силе.

2. Плакат који сам приложио уз ову објаву, поред тога што је написан латиницом, насловљен је и са „Bosanski vitez ustaje“. Данас, у вријеме када се покушава створити вјештачка босанска нација, овакав наслов је споран. Средњовјековни витезови Босне, са данашњом пробосанском пропагандом, немају ништа заједничко. Средњовјековни босански витезови служили су краља који је носио титулу краљ Срба, Босне, итд, ти витезови су учествовали и у Косовском боју у којем су снаге скоро свих српских средњовјековних државица и области, покушали пружити заједнички отпор турској сили. Са друге стране, пробосанска пропаганда, негира било какве везе Срба, српске историје и духовности са средњовјековном традицијом државе Котроманића.

3. У дискусији на фејсбук страници Русага, повела се прича око писма средњовјековне босанске државе. Том приликом је један од администратора поменуте странице написао „Надамо се да схватате зашто није практично писати на Бoсанчици.“ Дакле, људи из удружења сматрају да је средњовјековно писмо у Босни била никад постојаћа „босанчица“, један од термина који је настао да би се поништила било каква веза српске историје и културне баштине са средњовјековном Босном. Тако екипа окупљена око Русага, свјесно или не, шири србофобне термине. У Русагу се правдају да они окупљају све народе и не желе да форсирају национализам него заједништво. То чине, како сам показао, ширећи босански национализам.

Заиста се надам, да ће људи окупљени у Русагу, схватити своју грешку и престати са ширењем историјских фалсификата. Политичка коректност која иде на штету сопственог народа никако није идеал око којег би се могла ширити идеја заједништва и суживота.

Борис Радаковић/ФБ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар