Билећка трилогија: Јаје старије од кокошке

  • У многим ондашњим породицама Билеће био је обичај и вјеровање да се чувају разни предмети у кући као избор среће или драга успомена, што се пренијело и до данашњих дана

trilogija

Тако се, између осталог, остављало и васкршње јаје до сљедећег Васкрса.

Неријетко се остављало и плеће од божићне печенице до Малог Божића на коме су видовитији могли да гледају у судбину која се могла претпоставити у текућој години.

Сретници су били они који би у чесници (крсном хљебу) нашли метални новчић, очекујући да ће током године имати довољно новца.

Многе куће испред улазних врата, а негдје и на крову, и данас имају “чуваркућу”, биљку зелених меснатих листова прошараних бијелим и браон рубом и чврсто сплетених као вишекратна звијезда. Вјеровало се да ова биљка чува кућу и укућане од многих зала, болести и сличних незгода.

jaje

Међутим, у породици Сима и Савете Џелетовић чувало се васкршње јаје пуних 75 година као сјећање на своје најмилије. О васкршњим празницима дружио сам се са Саветином дјецом па сам у њиховој кући видио необично васкршње јаје, које је тада било старо преко двадесет година. Јаје је било тамножуте боје на којем су била исписана имена припадника “Младе Босне”, српског напредног омладинског покрета из 1916. Ово памћење понукало ме да недавно контактирам са Гојком Џелетовићем, сином Сима и Савете Џелетовић, који живи у Шведској.

Одговарајући на ову моју знатижељу, каже: “Могу са задовољством да ти потврдим да је то јаје моја мајка добила уочи Васкрса 1916. године из затвора у Бањој Луци гдје су били ухапшени многи завјереници “Младе Босне” међу којима је био и њезин ујак Благоје Милошевић, брат од моје бабе Ђукне Папић. Мајка ми је тада била дванаестогодишња дјевојчица, коју је њен ујак пуно волио. На јајету је било написано: “Мојој драгој Шуши Савети” и са потписима осталих завјереника. То јаје смо чували годинама, а сјећам се да га је наставник Бране Кокољ неколико пута показивао ђацима у школи као доказ о једном времену из историје овог краја.

Након што је деведесетих година напустила Билећу, породица Џелетовић не зна за даљу судбину овог необичног јајета.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар