НАСЛОВИ

У Билећи обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе-„Билећка бригада“ одала почаст погинулим борцима

У Билећи је 15.септембра обиљежен Дан српског јединства, слободе и националне заставе у организацији удружења „Билећка бригада“. Помен погинулим суграђанима у Првом свјетском рату дат је у Храму Светог Саве у Билећи, а потом је положено цвијеће на споменик страдалим . 

Цвијеће су положили Обрад Вучковић, ратни командант и оснивач удружења, Милан Цуца, предсједник Скупштине удружења „Билећка бригада“, као и Миодраг Вујовић, секретар.

Присутнима се обратио предсједник удружења Миодраг Хрњез Љумо истакавши значај обиљежавања дана пробоја Солунског фронта и Дана српског јединства слободе и националне заставе.

„На данашњи дан пробијен је Солунски фронт, и то је био почетак васкрса наше државе. Српска војска је васкрсла на острву Крфу и снагу васкрснућа потврдила на Солунском фронту. Слободарска српска тробојка је незаустављиво кренула у ослобађање отаџбине. Билећа је у Великом рату поднијела велике жртве. У сваком погледу. Најтеже су људске жртве. Више од 1.000 Билећана је у Великом рату учествовало у борбама за слободу српског рода. Крвљу су, наши преци, под светом српском тробојком, писали свијетле странице славне српске историје. То што је српски народ доживио и проживио у Великом рату, не памти историја. То памти само Библија. Знане и незнане гробнице су темељ, колијевка, наше државе. Српски језик, наша азбука, наша историја, традиција, култура су симболи нашег народа. Темељ будућности и једини гарант опстанка. Уколико тих симбола нема, нема ни нашег народа ма гдје год се он географски налазио. Уколико заборавимо своју историју, изгубићемо своју будућност“-истакао је Хрњез.

Он је нагласио да ће удружење „Билећка бригада“ наставити да организује различите активности. У наредним годинама, за најбоље ђаке 8. разреда основних школа и трећих односно других разреда средњих школа биће обезбјеђен седмодневни боравак –
ходочашће на острво Крф, острво Видо, као и посјета осталим историјским мјестима Крфа, а у плану је и спомен комплекс херојима Великог рата.

Присутнима се обратио и Миодраг Вујовић, а стихове у част погинулих бораца говориле су Анастасија и Татјана Вујовић. „Билећка бригада“ посебан акценат ставља на жељу да помен погинулим борцима постане традиција и наредних година, да се не забораве они који су положили животе за отаџбину.

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар