Слободна Херцеговина » Ствараоци Српске су и они који више нису међу живима

Ствараоци Српске су и они који више нису међу живима

  • Посланици првог сазива НСРС добили су статус бораца прве категорије, и орден Немањића. И за једно и за друго примају надокнаде као борци, а сад им треба додијелити нову накнаду?

istina
Сам повод за разговор са некадашњим командантом 65. заштитног пука главног штаба ВРС и садашњим предсједником Борачке организације РС Миломиром Савчићем јесте нов, али проблеми борачке популације свакако нису.
База БОРС је кроз мишљење свих општинских борачких организација дала своје мишљење о најављеним привилегијама за посланике првог сазива Народне скупштине РС. Положај бораца јесте лош, и ту је тешко очекивати брзу промјену на боље, али одавно се може говорити о питању части и признања које се борцима одаје.
Оно што у старту пада у очи, је сам назив, Ствараоци Републике Српске. Било би идеално да се Српска могла створити политичким декларацијама, али очигледно да није могло, и поред свих одлука које су биле израз воље српског народа и одговор на покушај мајоризације.
На крају је дошло до оружаног сукоба. Да се могло политичким одлукама, било би одлично. Имали би много више живих људи. Тим именом – Ствараоци – потцјењују се мртви, они који су дали дио тијела.
Како ви лично гледате на ову накнаду која ће се наћи у скупштинској процедури?
Можемо извести многе рачунице, и оне су запањујуће.
Да сам у ситуацији, или да ми неко понуди такву накнаду, не бих је могао, а искрено речено ни смио прихватити, од оволиког броја бораца који немају хљеба да једу. Мајка погинулог борца која нема никог више у породици прима 330 марака.
Тамо гђе имају два члана породице погинулог борца, они примају по 220. Тамо гђе су три или више, примају 183 марке. Па упоредите.

Извор: Истина

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина