Слободна Херцеговина » ЈУБИЛЕЈ У ЗРЕЊАНИНУ: 25 ГОДИНА ГУСЛАРСКОГ ДРУШТВА „ПЕТАР ПЕРУНОВИЋ ПЕРУН“ (ФОТО)

ЈУБИЛЕЈ У ЗРЕЊАНИНУ: 25 ГОДИНА ГУСЛАРСКОГ ДРУШТВА „ПЕТАР ПЕРУНОВИЋ ПЕРУН“ (ФОТО)

  • У Културном центру Зрењанина, 9. новембра, организована је манифестација под називом „Ја не носим гусле старе да идеје рушим нове“, а поводом обележавања 25 година постојања КУГД „Петар Перуновић Перун“ из Зрењанина.

У двочасовном програму манифестације учествовали су гости из неколико гусларских друштава из Србије и Црне Горе: народни гуслар Љубиша Атељевић и Јован Живковић, као представници домаћина; Светолик Лазовић и Раденко Рмуш из крагујевачког ДГ „Карађорђе“; Ђорђе Павловић из КУД гуслара „Вук Мандушић“ из Врбаса; Синиша Петрић, Радован Радовић и Велимир Попрмандић из бијелопољског КУГД „П. П. Перун“; Владимир Бељкаш из београдског ДГ „Сердар Јанко Вукотић и Драшко Малиџан из београдског ДГ „Вук Караџић“. Поред наведених учесника, публици су се представили и песник Благоје Баковић, чланови КУД-а „Пионир“ из Зрењанина, међу којима и Анђелина Шварц са једном певачком нумером, као и певачка група „Звуци са камена“ из Гајдобре.

Присутнима се, у име организатора, обратио председник Друштва др Радивоје Јеловац, затим помоћник градоначелника Зрењанина Симо Салапура и Влатко Вуковић из бијелопољског друштва гуслара, који је том приликом домаћинима поклонио гусле и здравицу. Током програма, секретар Друштва Владета Обренић уручио је повеље: Јовану Живковићу, Радету Шошкићу, Драгољубу Тепавчевићу, Рајку Бјелици и пожртвованом председнику др Радивоју Јеловцу, који су чланови Друштва од самог његовог оснивања. Поред око 400 посетилаца, програму су присуствовали и Мишо Албијанић, председник ГД „Цар Лазар“ из Приштине, као и представници неколико гуслрских друштава из Војводине.

Вече је обележила и промоција монографије Друштва, коју је приредио Вучина Шћекић. Њоме су обухваћни историјат друштва, разноврсне активности, чланство и многобројни покровитељи. У Монографији сазнајемо да су први кораци организовања гуслара на подручју Средњег Баната, повезани са стварањем Центра за образовање и културу при тадашњем прехрамбено-индустријском гиганту “Серво Михаљ”, основаном почетком шездесетих година прошлог века. Гашењем културног аматеризма при ИПК “Серво Михаљ”, гуслари који су били чланови ове секције, организовали су се и основали нову секцију при КУД “Пионир” из Зрењанина, која ће се од 25. новембра 1994. године осамосталити и прерасти у данашње Друштво. Многобројне награде које су освојили његови чланови, као и активан приступ очувању традиције певања уз гусле, сврставају гусларе из зрењанинског КУГД „Петар Перуновић Перун“ у значајне лучоноше и чуваре нематеријалног културног наслеђа Српског народа.

(Друштво је своје име добило по гуслару и свестраном активисти из околине Никшића, којег је, 1908. године, ондашња јавност упознала док је наступао испред споменика Кнезу Михаилу у Београду, изражавајући свој револт због анексије Босне и Херцеговине. Овај учесник Балканских ратова и Првог светског рата, који се за време турнеје по САД-у дружио са Теслом и Пупином, школовао се у Српској музичкој школи, код професора Јосифа Маринковића, нашег познатог комозитора, хоровође и Банаћанина из околине Новог Бечеја.)

Сандра Бањанин
ФОТО ДЕВИЋ

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо
О аутору
  1. Pingback: Јубилеј у Зрењанину: 25 година Гусларског друштва „Петар Перуновић Перун“

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина