ЖЕТВА ЉЕКОВИТОГ БИЉА У ЉУБИЊУ: Нека вас мирис и укус Херцеговине прати свуда

  • Под врелим љубињским небом, на сунцем окупаним плантажама „Љбиља“ почела је жетва смиља и лаванде.

Ових јулских дана зраком се шири неодољиви мирис лаванде, а за који дан се жање и смиље.
Ужарено небо и врео херцеговачки камен не спријечавају вриједне руке радника у „Љбиљу“ да са лакоћом обављају посао.
Све се стиже…

У пољу се жање лаванда, а потом се исти дан прерађује у етерично уље. Дио лаванде се суши, јер је на тржишту велика потражња за мирисним кесицама.

Туристи неријетко сврате у ову фирму са жељом да понесу са собом дјелић овог херцеговацког раја.

И да, сви кажу да овдје не знамо шта имамо, они то много више, кажу, цијене.

Желе да понесу све: чајеве, мирисне кесице, биљне капи, а тек креме…

У овој фирми се одвија цио процес од саднице до готовог производа.

Пластеничка производња садног материјала одвија се у строго контролисаним условима.

Раде се све анализе. Битно је да биљка одавде изађе здрава јер засади љековитог биља трају од десет до двадесет година, зависно од врсте.

За квалитет и здравствену исправност садног материјала, те вођене ове врсте производње задужене су реномиране куће и признати институти, што „Љбиљу“ омогућава да дио садног материјала који се овдје произведе, извозе у земље у окружењу.

Већина садница ипак заврши на плантазама фирме и кооперантским плантажама у Херцеговини, Црној Гори, Хрватској, Србији…

Осим лаванде и смиља производе се и на плантажама „Љбиља“ саде се и вријесак, тимијан, рузмарин, невен, жалфија, а за завидну палету производа, из природе се сакупља остало биље.

„Љбиље“ има око сто сертификованих берача која су обучена када се која биљка сакупља и како се правилно жање, јер овдје је квалитет управо оно сто се цијени.

Биље се откупљује како за потребе сопствене производње тако и за извоз. Фирма има дугогодишње уговоре за извоз, па је у годинама које су сушне тешко испоштовати количине које су потребне.

Убрано и сакупљено биље даље се суши, сјецка, дестилише и даље прерађује у финалне производе за којим се јавља све веца потражња на свјетском тржисту.
Преко сто врст,а искључиво биљних чајева и чајних мјешавина је засигурно палета на каквој могу позавидјети и велики свјетски произвођаци ове врсте производа. Сви чајеви обавезно пролазе анализе о здравственој исправности и контроли производа. Бројне награде и признања за квалитет производа свједоче о труду, раду и посвећености који су уложени у ову врсту производње.

Све траженији производи су цвијетне водице/хидролати, имају битну улогу као компоненте у изради крема и купки, а због благотворног дејства у сврху здравља и љепоте све више се траже и користе попут тоника и минеларне водице. Цвијетне водице настају у процесу производње етарских уља која углавном заврше на ино тржишту.

Бескрајне су могућности ове врсте производње од прехрамбене, медицинске, фармацеутске индустрије па „Љбиље“ сири своју производњу.

Заокружен процес производње, стручна и кадровска оспособљеност су предуслов за флексибилност у развоју нових производа па на тржишту се могу наћи и уља за масажу, мирисне кесице и јастуци, петнаестак врста биљних капи, а најновији пројекат у овој фирми је производња крема на бази лаванде и смиља.

У овој години лансиране су ноћне и дневне креме од смиља и лаванде, а потражња за овим производима на свјетском тржишту је већа од очекиване. Ширење ове врсте производње је сада изазов и у наредном периоду је планиран развој нових производа из ове категорије.

Посла пуно има, није увијек ни лако, али могућности су огромне и ријечи хвале задовољних корисника су наша највећа награда и мотивација да одолимо свим изазовима, став је какав је заузет у овој фирми, смјештеној у херцеговачкој прованси, како овдје зову Љубиње.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар