Завичајно удружење Херцеговина отворило прву школу гусала у Суботици

  • У Суботици се по први пут одржава Школа гусала, која полазнике свих генерација учи да свирају на овом традиционалном инструменту.

gusle sub

Школу организује Завичајно удружење „Херцеговина“ са циљем да младе, али и нешто старије суграђане, упозна са инструментом, научи их да на њему свирају и тако сачувају традицију горштачких крајева. Подршку Школи гусала дао је и Град Суботица, који је путем конкурса додели 200 хиљада динара.

– Часови су почели почетком марта и трајаће до краја године, када наше ђаке очекује завршни испит, коме ће присуствовати представници Савеза гуслара Србије. Часовима и организовању испита сви приступамо веома озбиљно, јер гусле другачији приступ не заслужују – каже Боро Вукајловић из Завичајног удружења „Херцеговина“. – Гусле, које спадају у заштићено културно добро, су инструмент који је у историји српског народа оставио најзначајнији печат и неправедно су осуђене и анатемисане. Ту неправду морамо да исправимо и ово је наш допринос томе, јер су гусле увек опевале витештво, јунаштво, доброчинство, поштење и друге непролазне моралне вредности.

Часове гуслања држи Љубо Павловић, народни гуслар са богатим искуством.

– Поносан сам што сам могао да дам допринос реализацији ове школице гусала и надам се да ће она врло брзо да прерасте у традиционално учење младих певању уз гусле. Завичајно удуржење „Херцеговина“ нашло је снаге и моћи да изађе у сусрет очувању традиционалног националног блага, а посебно ми је драго што је све више младих заинтересовано да учи и буде уз гусле, песму, традицију и народне обичаје – објашња учитељ. – Принцип рада је прилично комплексан, није лако препознати музикалност и осећај за ритам и зато је ограничен број гуслара. Сваком полазнику прилазимо на посебан начин, јер је свако од њих индивидуа за себе и учење се не може генерализовати. Свако од њих ће песму отпевати на свој начин и у тој разноликости се огледа богаство певања уз гусле.

Поред гуслања, полазници уче и о народној ношњи и обичајима крајева – Црне Горе, Херцеговине, Србије, Босанске Крајине, Лике и других поднебља где се гусле радо чују.

– Уз певање уз гусле неизоставно иде и народна ношња. Они су део наше фолклорне традиције и да би смо наступали као гуслари који приказују један део културног наслеђа морамо да познајемо и делове одеће – додаје учитељ.

 Извор: Суботица.цом 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар