Владика Григорије: Једино је Америка земља слободе!

 • ЗАВРШЕН СИМПОЗИЈУМ Хришћански идеал једнакости и солидарности мора остати стуб етике у црквеним заједницама, али није могућ у економији, која као предуслов функционисања и развоја захтјева неједнакост, један је од закључака посљедње сесије „Економија и морал“ на Трећем годишњем скупу „Теологија у јавној сфери“, у организацији Епархије захумско-херцеговачке и приморске.

skup1
Проф. др Даница Поповић сматра да је неједнакост именантна људској природи, као потреба да се буде бољи, другачији и успјешнији од других, те да „нико не јури за богатством да би га послије подијелио сиромасима“.

„Економија то мора да дозволи, ако то покаша да спречи – људи ће потражити неку другу средину. Зато Новак Ђоковић није држављанин Србије него Монака. Задатак и Србије и Српске је да направе такве законе и институције који би дозволили да сви ми можемо бити сутра двадесет пута богатији него данас“, истиче Поповићева.

Она каже да човјек може бити богат а уједно и високо моралан. „Рецимо, Бил Гејтс је најбогатији човјек на свијету а велики је донатор за дјецу Африке“.

Иако прихвата реалност друштвене неједнакости, црква увијек мора остати заједница солидарности богатих са сиромашнима, истакао је на сесији доц. др Владислав Топаловић.

С друге стране, Топаловић одбације као предрасуду свако повезивање православне етике са неразвијеношћу православних земаља, јер су, како је истакао, „узроци економског сиромаштва ових друштава много комплекснији, а прије свега су условљени географским околностима и немају везе са религијском етиком“.

Проф. др Данијел Цвјетићанин нагласио је да идеје и етику либерализма треба разликовати од неолибералних мантри, које нам се сервирају из Брисела и Вашингтона, јер оне прије свега промовишу колонијално право јачега, а не здраву компетицију.

Он је изразио и страховање „да би Вол Стрит вођен економских интересима био спреман да изазове и трећи свјетски рат“, како би потврдио своје колонијално право доминације над сиромашнијим дијелом свијета.

Затварајући овогодишњи скуп „Теологија у јавној сфери“ епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије изнио је и своје размишљање о Америци, за које је рекао да ће вјероватно збунити и изненадити присутне, али да га упркос ризицима као храбар човјек неће прећутати.

Он је навео да су се на сесијама често чула промишљања која су подстицала „наш страх од Американаца“, али да му је лично остало нејасно – зашто, ако је тако, сви воле да живе у Америци.

„Још увијек једино у Америци има слободе, можеш да идеш гдје хоћеш, да радиш шта хоћеш, можеш да будеш добар и лош, а оно што је најважније – можеш да напредујеш ако си паметан“, рекао је владика Григорије.

Он је истакао да је управо највећа туга што код нас млади људи немају простора да афирмишу и развију своје таленте, а што није само питање економије, већ је повезано и са теологијом и порукама Светог писма – да је послање и обавеза човјекова да умножава Божије дарове.

„Бојим се да је врло опасно вријеме и простор у којем није дозвољено умножавати таленте. Зато сам ја на тој страни иако сам свјестан свих овдје помињаних недостатака“, истакао је владика Григорије.

Захваљујући свим учесницима и посјетиоцима скупа, који су својим дијалогом, ставовима и размишљањима о актуелним темама допринијели да симпозијум буде успјешан, он је изразио задовољство што је у претходна три дана Културни центар посјетило више од 2.500 гостију.

„Ово наше окупљање је било у сврху образовања и проширивања нашег знања и свијести о времену и свијету у коме живимо и са јединим циљем – да наши умови, срца и наше биће буде богатије, а самим тим и пространије за добро, за другога и за нас саме“, рекао је епископ захумско херцеговачки и приморски.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
 1. Miro Reply

  Pa zar ta amerika nije razlog odlaska mozgova iz zemlje? Unistili su ti ameri lijepe,bogate,uredjene zemlje u kojima se nije znalo za siromastvo JUGOSLAVIJU,IRAK,LIBIJU…u ime nekakve samo njima znane DEMOKRATIJE, a koja se ovde spominje kao kao uzor ???

  • Blagoja

   JUGOSLAVIJU su unistili RUSI, jedino je njima odgovarao raspad proevropske zemlje koja je bila pred vratima EU. Zdrava logika je problem za vas rusofile.

  • Tihomir

   e Blagoja. . sta ce ti ovo B!

  • Tijana

   Ahhahhhahha,slatko ste me nasmejali!Vi ste slepi,vidite li vi sta se desava na planet I ZEMLJI upravo zbog te Amerike milosrdne,koja rastavi i raseja citave drzave po belom svetu,osecate li u svojoj dusi tegobu zbog svega sto nam se desava,nama ljudima,ili samo gajite mrznju prema Rusima i rusofilima???!

  • ProRus

   A koji je tvoj problem,amerofile,mislim da je veoma ozbiljan i da mu nema lijeka no se ti pridruži inim pet šest familijama Sirijaca što će ih ,ta tvoja velika,humana i slobodna amerika primiti ove godine kao imigrante!A istina je da je amerika slobodna zemlja,nije je niko okupirao ni razrušio,na žalost,ali samo zahvaljujući bari oko njih,Pozdrav amerofilima od RUSOFILA!!!

  • Blagoja

   Nema vama spasa, zato svima nama i ide ovako kako nam ide. Nikako.

  • Анонимни

   Tačno tako

 2. перо перић Reply

  Срећан Вам пут у обећану зeмљу Америку, преосвећени владико.По оној народној, путуј игумане не жали манастира.

 3. Анонимни Reply

  Biskupe Grgure, želim ti srećan put u tu ameriku i ne vraćaj se ,

 4. đurađ Reply

  Biskupe Grgure, želim ti srećan put u tu ameriku i ne vraćaj se . ostani sa svojima.
  ,

 5. Joca Reply

  E, baš ga pogodi! Nije nego Amerika! A ti vajni milijarderi (Daničini) zaradiše tolike pare na muci siromaha! Niko se poštenim radom nije basnoslovno obogatio, stara je istina! A šta će im tolike pare? Da ih jedu kao palačinke, ne mogu ih pojesti! Alavost je prokletstvo!

 6. Ђурић Милош Трстеник Reply

  Е мој попе попе разочара ме ти у једном тренутку изјавом да само у америци има слободе.Е мој попе иди у америку па питај индијанце како стоје са том твојом слободом(Побили су европски досељеници 120 мил.индијанаца да би им отели земљу).Извезли су Амери ту слободу и у Југославију Ирак Либију и да не набрајам де су све они извезли ту своју слободу.Запамти попе где су год Амери извезли ту слободу свуда се после тог извоза живи горе него раније.Ако не верујеш а ти мало узми па прочитај извештаје из тих сад ослобођених држава и немој да причаш неке небулозе да ти се народ не смеје иза леђа.

 7. Анонимни Reply

  mudarje popa,ako je sloboda prikljuciti se jacem.pobili su oni slobodne domoroce,dovezli afro amerikance da im izgradjuju slobodu samo tristo godina i to besplatno a da ni danas nemaju potpunu slobodu.eh,istini za volju,ko ima para taj si i moze u toj americi kupiti slobodu(ubij i potplati do slobode.Fakta,pa svi koji dodjose do para guleci sopstveni narod do krviidu u tu slobodnu ameriku gdje se zakon i pravda otjelovljuju u dolaru.

 8. Dragutin Reply

  kakve nebuloze…sramota…

 9. Jovan Reply

  Daj boze da nas narod cuje ove reci i da shvati da je Amerika nas prirodni i istorijski i pravedni saveznik, a put ka Evropskoj uniji najnormalniji put za jednu duboko evropsku zemlju kao sto je nasa.

 10. Sigmund Reply

  E moj Jovane, sta ce ti ovo j?

 11. smirena uznemirena 1 februar2016 godina Reply

  ovo sto izjavi vladika grigorije nije mi jasno kako je on to vidio iz koje tacke gledista toliko me zabezeknu da ostadoh nijema i vise neznam sta da mislim pa ovo nema smisla najbolje je izgleda davise ne vjerujem u tu slobodu koju nam izreklamira eeeeeee pa pomozi nam boze ti si moja sloboda

 12. A nastasija +++ Reply

  Sačuvaju nas Gospode Isuse Hriste od ludosti i bezumlja ovog u ma kakvoj trenutno teškoj materijalnoj i nemoćnoj situaciji bili…

 13. Сања Reply

  рече један православни Владика и остаде жив. Хвала Богу па је један од 40.

 14. Из Америке Reply

  Мислим да владика није баш свестан о чему прича када говори о Америци. Тамо не да нема истинске слободе, него је наш Балкан овакав какав је слободнији и колевка истинске слободе о којој Американци данас не могу ни да сањају. Једино што је човеку слободно у Америци је бескрајни хедонизам, а то већ није слобода.

 15. Мирјана Reply

  И након годину дана од Трећег годишњег скупа,симпозијума и овај коментар… Царство Божије је свуда, православље такође…па и у тој, за многе кобној, Америци… Наслов је изведен из контекста, управо је у овом цитату, дијелу текста,суштина :“Он је истакао да је управо највећа туга што код нас млади људи немају простора да афирмишу и развију своје таленте, а што није само питање економије, већ је повезано и са теологијом и порукама Светог писма – да је послање и обавеза човјекова да умножава Божије дарове.
  „Бојим се да је врло опасно вријеме и простор у којем није дозвољено умножавати таленте. Зато сам ја на тој страни иако сам свјестан свих овдје помињаних недостатака“, истакао је владика Григорије.„Ово наше окупљање је било у сврху образовања и проширивања нашег знања и свијести о времену и свијету у коме живимо и са јединим циљем – да наши умови, срца и наше биће буде богатије, а самим тим и пространије за добро, за другога и за нас саме“
  Прије него острашћено реагујемо, сјетимо се да божија љубав није сведена на један народ, једну територију, као ни начини дјеловања…

 16. Vaso Pelagić Reply

  Svim i svakojakim ugnjetačkim klasama potrebne su za odbranu njihove vladavine dvije socijalne funkcije: funkcija dželata i funkcija popa. Dželat mora gušiti protest i revolt ugnjetenih. Pop mora tješiti ugnjetene, slikati im perspektive ublažavanja nevolja i žrtava pri daljem ostajanju klasne vladavine, a samim tim miriti ih s tom vladavinom, odvikavati ih od revolucionarnih akcija, ubijati njihovo revolucionarno raspoloženje, lomiti njihovu revolucionarnu odlučnost….. reče drug Lenjin…. zna Grigorije za koga i za šta radi…. jadan li je Hrist kad pogledamo ko se sve kiti njegovim imenom…. popovi ili ste za jednakost, solidarnost i bratstvo u svim oblastima ljudskog života, ili niste, nema tu ovde jesmo a ovde nismo…. lepo je govorio Vaso Pelagić na čijoj strani su crkva i popovi – uvek na pogrešnoj, čast izuzecima.

Оставите коментар