Видовдан у Придворици

  • Данас, на Видовдан 28.јуна, у цркви Светог кнеза Лазара у Придворици, служена је света литургија и прослављена манастирска слава.

Ни велика врућина није спријечила бројне вјернике да се окупе око светиње која има велики значај за потомке придворичких мученика и све људе из ових страдалних крајева.

Свету литургију су служили игуман Василије из Манастира Завала, гатачки свештеници Ковач, Вртикапа и Црногорац уз саслужење свештенства, након чега је услиједила литија и ломљење славског колача.

Осим званица и представника Општине Гацко, присутни су били замјеник начелника Општине КалиновикЂорђе Сладоје и начелници општина Билећа иИсточна Илиџа Веселин Вујовић и Маринко Божовић, као и народни посланици Горан Селак и Максим Скоко.

„Данас прослављамо страдање, а да нема страдања не би било ни васкрсења. Кнез Лазар је изабрао крст, који је симбол страдања, борећи се за живот, а бирајући царство небеско“, рекао је игуман Василије.

Начелник општине Гацко Огњен Милинковић истако је да је Придворица мјесто страдања али и мјесто васкрсења. „Они који су затирали Придворицу 1942. године рачунали су са тим да затру сваки траг нашег народа на овим просторима. Наше присуство овдје говори да у томе нису успјели, зато свако наше окупљање на овом мјесту значи побједу живота над смрти“, рекао је Милинковић.

Звона су донирали српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, Клуб Гачана из Београда и Општина Гацко.

Захвалнице су додијељене донаторима, присутним начелницима, Управи РиТЕ Гацко и Мирославу Вуковићу Хргу.

Подсјећамо, ова богомоља је саграђена и први пут освештана 1936.године, да би након страдања мјештана Срба од стране усташа  из сусједних села на Божић 1942. године била препуштена зубу времена.

Усташе су тог кобног јутра на звјерски начин поубијале око 180 мјештана, одраслих, жена и дјеце.

Посмртни остаци сахрањени су тек по попривременом ослобођању територије у априлу 1942.Године, у двије гробнице поред храма.Након покоља у Придворици није остао ниједан становник српске националности.

Црква је прилозима Општине Гацко, вјерника и потомака страдалих обновљена и освештана 26.јула 2009. године. Тренутно се у Придворици довршавају радови на изградњи конака, звоника и крстионице. Игуман Василије је најавио долазак владике Димитрија у Придворицу 31.јула, када ће бити обављено свештање звоника, конака и капије.

Радио Гацко

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар