ВЕСНИ КАПОР НАГРАДА „ЂУРО ДАМЈАНОВИЋ“

  • Књижевница Весна Капор добитник је награде „Ђуро Дамјановић“ за књигу „Небо тако дубоко“ у издању „Српске књижевне задруге“, саопштио је жири награде коју додјељује Удружење књижевника Републике Српске – Подружница Бањалука.

 

ФОТО: Марија Петровић / Космос

У образложењу жирија чији је предсједник Горан Шаула, а чланови Берислав Благојевић и Данијел Гатарић, наводи се да је поменути роман, који је добио једногласну подршку жирија, универзалан и ванвременски јер говори о смрти, болу због губитка и могућности живота након емотивних ломова.

Ове године су на конкурсу учествовала 33 дјела, а у најужем избору, осим награђеног романа „Небо тако дубоко“, били су „Живот из засједе“ Анђелка Анушића, „Олтремаре“ Горана Лабудовића Шарла и „Угрушак“ Срђана Секулића.

Истакнути српски пјесник Ђуро Дамјановић објавио је више од 15 књига, међу којима су пјесме „Успомене из пакла“, „Магла у рукама“, а значајна дјела су му и „Једнодневни дневник“, роман „Земунска хроника“, збирка пјесама за дјецу „Негдје нешто пева“.

Уврштен у четири читанке и школску лектиру.

Добитник је многобројних награда и признања, међу којима се издвајају „Ћопићева“, „Кочићева“ и награда „Исидора Секулић“.

 

СРНА

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар