УДРУЖЕЊЕ СРБА ИЗ БИХ У СРБИЈИ

Удружење је основано марта месеца 1991. године, са циљем да чува обичаје, традицију, културу и јединство српског народа на свим просторима гдје Срби живе и раде. Баштинимо традицију удруживања прекодринских Срба у Београду и Србији са краја 19. и почетком 20. вијека, када су и они имали своје Босанско-Херцеговачко Удружење, свој гласник и свој часопис.

Грађански рат у БиХ је Удружењу наметнуо друге дужности и обавезе, па се Удружење и пуне четири године бавило хуманитарним пословима: прикупљањем и слањем разноврсне хуманитарне помоћи нашем народу и војсци у ратом захваћеној Босни и Херцеговини.

Послије грађанског рата, Удружење се бавило санирањем ратних последица, прије свега, збрињавањем деце која су остала без једног или оба родитеља и истраживањем броја српских жртава у рату, именовањем њихових злочинаца, као и установљавањем истине о том верском и грађанском рату у БиХ. Немјерљиви су резултати који су постигнути у овим областима. И данас су истраживања нашег Центра (сада Института) о злочинима над српским народом, најсвеобухватнија и најобјективнија од свих истраживања те врсте и у Српској и у Србији. Наравно, сви резултати до којих се дошло, сукцесивно се објављују (неки и преводе) и саопштавају јавности.

Уз то, негујући културну традицију, поред размјене разноврсних културних садржаја са Српском, у оквиру Удружења излазе и два часописа: Отаџбина, гласило Срба из Србије, Српске, Црне Горе и расејања, часопис који на најбољи начин наставља традицију славне Кочићеве Отаџбина из Бања Луке и Нову Зору, часопис за књижевност и друштвена питања који наставља традицију чувене Шантићеве, Ћоровићеве и Дучићеве Зоре из Мостара.

У Удружењу Срба из БиХ у Србији, од свог постанка па до данас, своје чланство су узели многи успјешни људи из различитих сфера науке. Од познатих књижевника, академика, историчара, режисера и других области друштвених наука до утицајних и успешних привредника у земљи и иностранству. Не треба заборавити ни све људе добре воље који су својим несебичним залагањем и трудом доприносили свим резултатима рада овог Удружења. Удружење има и своје Подружнице у другим градовима у Србији, које су учествовале у свим активностима Удружења. Од 2010. године, Удружењу се прикључила и млада групација, коју сачињавају студенти Београдског Универзитета поријеклом из БиХ.

Детаљније о активностима Удружења, хуманитарним акцијама и пројектима можете прочитати на сајту удружења

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар