ТРЕБИЊЕ, 15. АПРИЛ: Предавање поводом 55 година од полијетања Јурија Гагарина у космос

Центaр руског језика и културе „Возрожденије“ Требиње у сарадњи са Гимназијом „Јован Дучић“ у Требињу и уз подршку Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“ Требиње организује предавање поводом 12. априла Међународног дана полијетања првог човјека у Космос и Свјетског дана авијације и космонаутике и 55 година од полијетања Јурија Гагарина у Космос, представника „Научно-истраживачког пробног центра за припрему космонаута Ј. А. Гагарина“ хероја Руске Федерације, замјеника команданта корпуса космонаута
САМОКУТЈАЕВ АЛЕКСАНДР- а МИХАЈЛОВИЧ-а

 

БИБЛИОТЕКА ГИМНАЗИЈЕ „ЈОВАН ДУЧИЋ“ У ТРЕБИЊУ, ПЕТАК 15. АПРИЛ 2016. ГОДИНЕ У 12 ЧАСОВА

ппп

О госту: Пилот, космонаут, инжињер, рођен је 13.марта 1970. године у руском граду Пенза. Године 1992. дипломирао је на Черниговској Вишој војној ваздухопловној школи за пилоте ЧВВАУЛ, добивши квалификацију пилот инжињер.
Од маја 2003. год. дио је „Научно-истраживачког пробног центра за припрему космонаута Ј. А. Гагарина“.
Први лет у Космос имао је 5.4.2011. године на броду СOЈУЗ ТМА 21, чији командир је био господин Самокјутаев лично.
26. септембра 2014. год. на челу је експедиције која на броду СОЈУЗ ТМА 14М проводи око пола године у орбити и са тимом врши више од 50 научних експеримената. Поред тога имао је сходно руском програму излазак у отворен Космос трајању од 3 сата и 41 минут.
Укупно проведено вријеме у Космосу 331 дан, 11 сати и 23 минута.
Носилац је награде Хероја Руске Федерације и Пилота-космонаута Руске Федерације, 2012.године; Ордена за заслуге према Отаджбини, фебруар 2016.године, одликован са стране предсједника Руске Федерације Владимира Путина лично; Почасни је грађанин града Пенза.
ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар