СТРАДАЊЕ СВЕТОГ СЕВАСТИЈАНА

 • Севастијан је био заповједник преторијанца, личне гарде цара Диоклецијана.

Иконописац: Михаило Галовић

Свакодневно је гледао убијање осуђених због непоштовања римских божанствених олтара. Обично су гардисти касапили групе осуђеника, а префект Севастијан је надзорно присуствовао извршењима крвавих пореза Јуноне и Марса. Најнепокорнији су били они прости, људи из плебса, који су славили Исуса Назарећанина, а кога исти римски војници распеше у Јудеји.

Севастијан се сажаљевао над мукама сиротих младића и чудесно храбрих жена, спасавао их, храбрио оковане у тамницама. Једнога дана осјети да више не може скривати у себи заробљеног хришћанина. Оптужише га за издају и изведоше пред цара. А Диоклецијан, тај сељачки син са царском дијадемом, рођен на просторима Илирика и илирске Диоклитије, издају је крволочно сатирао. Наредио је гардистима да Севастијана обнаженог вежу и стријелама избоду његово дрско срце.

Седамнаест вијекова касније, на просторима древног Илирика, а сада у историјској покрајини Херцеговини, као српски православни монах Богу и народу на корист припадаше монах Севастијан (Миловановић). Био је сабрат херцеговачког манастира Житомислића, а као јеромонах служаше малој православној заједници у Дувну. Српска православна црква у Дувну некад бијаше велика, бројна и у свему искорачна. Још у 13. вијеку православни Срби Дувна саградише лијеп манастир у славу Ваведења Пресвете Богородице, познат као Лабостин. То је био један од два најпознатија православна манастира западне Херцеговине. Заострог и Лабостин били су два ступа православних двери старе Паганије.

Процеси латинског прозелитизма, који започеше фрањевачким мисијама још од 15. вијека, полако и сигурно су крунили „живу цркву“ око манастира Лабостина. Ропство и дуге године глади, каменита земља и високо небо као да су им шаптали латинска мољења и наговаре за издају. Други свјетски рат дувањски Срби дочекаше као мало стадо у зимској планини, пуној вучјег легла. Јеромонах Севастијан био је њихова утјеха и путоказ.

Два дана пред Видовдан 1941. године, хрватске херцеговачке усташе похапсише цјелокупно братство Житомислића. Њих осморицу након страшног мучења бацише у крашку јаму Видоњу, на десној обали Неретве. Тих дана са овим мученицима и сабраћом пострадао је и дувањски парох, јеромонах Севастијан.

Након рата манастир је обновљен 1967. године. Уочи крвавог грађанског рата у БиХ, 1991. године, мошти убијених монаха су извађене из јаме и сахрањене у заједничку манастирску гробницу, а заупокојени тропар отпјевао им је патријарх српски Павле. Но смираја није било – само годину дана касније, 1992. године, хрватске паравојне снаге су подметнутим експлозивом запалиле и минирале манастир Житомислић. Заједно са конацима миниран је и гроб Житомислићких монаха -новомученика

15. маја 2005. године патријарх Павле је изнова предводио освећење сада обновљеног манастира Житомислића. Честице у прах разнесених моштију Житомислићких монаха-новомученика, а које су пронађене у рушевинама гробнице, данас се чувају у олтару манастирске цркве Светог Благовјештења.

Од префекта Севастијана до монаха Севастијана све је остало исто, смјењивали су се стријелци.Тако ће остати довијека. Стријелцима стријеле, светима васкрсење.

Горан Лучић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
 1. С Reply

  Свети великомученик
  Себастијан Римски
  31./18 децембар

  П Р Е Д Г О В О Р

  У ово страшно време, Господ даде и великог помоћника, светог великомученика Себастијана, као заступника вернима, да би вером и молитвом призивајући га, добили помоћ у болестима и заштиту од опаких зараза и као што је много пута у историји спасавао целе народе од пошасти куге, по вери верних који му се молише, па ево и сада у опакој епидемији која је завладала, али и то беше допуштено да званично почне управо на дан када се слави свети Себастијан, да би тиме и било указано да је Бог управо њему дао власт над овом пошасти, да по вери и молитви народа, штити верне од пошасти, а и ублажује силу болести онима који оболеше од ње. Па би свако требао да одштампа и урами његову икону и носи је са собом, а свако вече док ово зло траје, непрестано у 22 часа да чита свим срцем и са чврстом вером и љубављу Акатист и молитву светом великомученику Себастијану, избавитељу од опаких зараза. Учинићете силно дело за вашу душу, а и помоћи ћете другима да се боре у овој пошасти. Проследите ово коме сте год у могућности, да би се свакодневно вером и молитвом по целом свету као најачим оружјем датим од Бога, народ посвуда борио са овом убиственом пошасти. Амин.
  Акатист
  светом великомученику
  Себастијану Римском

  Кондак 1. Теби, изабраном угоднику Божијем, који имаш дар да заустављаш ширење заразних болести и да отклониш узроке сваке епидемије, упућујемо сузне молитве да удаљиш зло и све заразе од верних слугу Божијих, да би могли да ти довека захвално кличемо: Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Икос 1. Венцем врлина душу си своју украсио и презрео си пролазно ради вечног, свети великомучениче Себастијане. Пламтећи љубављу према Господу Христу, храбро си исповедио веру и примио мучеништво са радошћу, трпељиво подносећи смртоносне стреле и зато ти похвално појемо: Радуј се, имао си жељу да пострадаш за Христа! Радуј се, добровољно си се жртвовао! Радуј се, жива жртва си био! Радуј се, светлости непобедива на земљи! Радуј се, песмо слатких речи! Радуј се, изворе Божије благодати! Радуј се, танана патњо у служењу! Радуј се, победо горке патње! Радуј се, мисао си чиста и непоколебљива! Радуј се, глас си који до небеса стиже! Радуј се, све си љубављу испунио! Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!
  Кондак 2. Знао си да цениш божанску љубав и као принос њој дао си свој сопствени живот, дајући нама пример. Зато те молимо, свети великомучениче Себастијане, утврди нас у трпљењу и научи нас да величамо Бога са тобом певајући: Алилуја!

  Икос 2. О, колико те желе наше душе, ево, твој пример жртве храни наше душе, свети великомучениче Себастијане, и кроз тебе смо научили да још више љубимо Бога. Зато прими сада наше песме теби упућене: Радуј се, храбри Христов војниче! Радуј се, наших срца дубока лепото! Радуј се, кроз патње си Богу служио! Радуј се, кроз бол си многа окамењена срца придобио! Радуј се, сузо рођена из храбрости! Радуј се, света и несхваћена ревности! Радуј се, душа наших тајни помоћниче! Радуј се, ватро која гориш, вечно сагоревајући! Радуј се, бисеру који небо украшаваш! Радуј се, звездо што у срцима нашим сијаш! Радуј се, у патњама нас бодриш! Радуј се, штитиш нас од зла! Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Кондак 3. Пошто светлост у изобиљу према престолу Господњем шаљеш, молимо те, свети великомучениче Себастијане, посредуј за нас пред престолом светлости, заједно са Пресветом Богородицом, учећи нас да славимо вечног Бога, радосно певајући: Алилуја!

  Икос 3. Мрак си победио својом храброшћу и украсио мучеништвом, јер се светлост у теби није могла више скривати у тами, свети великомучениче Себастијане, зато нам помози и научи нас да се храбро боримо у овом пролазном животу извршујући свете заповести Божије. Због тога ти усрдно кличемо: Радуј се, славу си принео Богу! Радуј се, помоћ нам непрестано шаљеш! Радуј се, љубав је твоја пречиста! Радуј се, мале и остављене бодриш! Радуј се, као сунце сијаш у пуној величанствености! Радуј се, изворе непресушни! Радуј се, врху великих висина! Радуј се, шаљеш нам врлинску побожност! Радуј се, чиста мелодијо небеска! Радуј се, светлости која у тајности светлиш! Радуј се, твоја је радост надилази! Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Кондак 4. Као блага светлост која служи небеској светлости, чувај нас, свети великомучениче Себастијане, јер не знамо да светлимо и твојом добротом наша срца преобрази именом Господа Исуса Христа, Кога волиш и Коме служиш, учећи нас да Га поштујемо и да Му са тобом певамо: Алилуја!

  Икос 4. Истопио си се љубављу за небеским и примио си патње кроз стреле које су те погађале без милости, свети великомучениче Себастијане. Зато ми који призивамо твоју помоћ кличемо ти: Радуј се, гориш за наше душе! Радуј се, срца наших заступниче! Радуј се, дајеш нам снагу! Радуј се, људску си муку поднео! Радуј се, неустрашиво си све подносио! Радуј се, као пламен гориш у вечности! Радуј се, благодати која испуњаваш небо! Радуј се, оно што је вечно јако си желео! Радуј се, винуо си се у висине небеске! Радуј се, престолу Господњем се поклањаш! Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Кондак 5. Миомирис си који си себе даровао Богу свим својим бићем, свети великомучениче Себастијане, дајући Му своју младост и снагу да би задобио вечни живот. Научи и нас да будемо достојни да горимо на олтару вечности и да Богу увек певамо: Алилуја!

  Икос 5. Дивећи се твоме мучеништву, притичемо ка твојој помоћи, свети великомучениче Себастијане, буди уз нас у патњама и невољама нашим и прими наше молитве које ти упућујемо из срца: Радуј се, принео си себе као жртву Христу! Радуј се, кроз патње си се уздигао! Радуј се, венац победе си стекао! Радуј се, утехо жалосних и натоварених бригама! Радуј се, наше туге ублажаваш! Радуј се, храниш нас надом! Радуј се, непрестано нам љубав пружаш! Радуј се, благослове нам шаљеш! Радуј се, миомире молитве благе и чисте! Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Кондак 6. Будући храбар Христов војник борио си се са вером служећи ближњем, јер си желео да будеш талас љубави Божије кроз коју и други могу да појме Божију силу и промисао. Буди са нама, свети великомучениче Себастијане, и научи нас да величамо Бога певајући: Алилуја!

  Икос 6. Иако си живео међу неверницима, преобратио си својим примером мноштво војника, који су те са вером и љубављу следили и мученици постали. Тако је и требало бити, да те људи уважавају као онога кога је Бог обасуо својим даровима. Не заборави ни нас, свети великомучениче Себастијане, који ти певамо: Радуј се, за Христа си страдао! Радуј се, неустрашив си пред смрт био! Радуј се, храбро и без страха борио си се! Радуј се, заставо победе подигнута у вечности! Радуј се, лађо на пучини овог живота! Радуј се, тешка злопаћења блажиш! Радуј се, шириш мир божански и благодат! Радуј се, оазо светлости и тишине! Радуј се сузо живота и патње хришћанске! Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Кондак 7. Ти си пламен који гори на олтару љубави Божије, свети великомучениче Себастијане, јер светлећи у цркви Божијој милујеш и нас неутешне. Помози нам и научи нас да и ми служимо Христу, певајући са тобом: Алилуја!

  Икос 7. Поступао си по речима Светога Писма, укрепљавао си клонуле и изнемогле, а слабодушне, који су сумњали и бојали се мука, храбрио си и на подвиг подстицао, јер своје молитве увек узносиш према Богу, свети великомучениче Себастијане. Зато те молимо измоли и нама трачак љубави пред престолом Творца и буди са нама, јер те увек призивамо: Радуј се, чиста љубави у Христу! Радуј се, Господу службу служиш! Радуј се, миомирисе свете лепоте! Радуј се, дарујеш мир душама које те траже! Радуј се, мучења си добро поднео! Радуј се, тешке патње си победио! Радуј се, Богу си се на жртву принео! Радуј се, мученички венац си задобио! Радуј се, божанском чежњом си горео! Радуј се, помоћ нам увек упућујеш! Радуј се, болове нам одагнаваш! Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Кондак 8. Ти си нас научио да се Богу приближимо, свети великомучениче Себастијане, јер си светлост што осветљава душе наше и не престајеш да стражиш за нас слабе. Стога нам помози да идемо стазом што Богу води, на којој ћемо Му увек певати: Алилуја!

  Икос 8. Као зора дана, тако и ти, свети великомучениче Себастијане, доносиш радост и мир срцима нашим, и помажеш нам са Пресветом Богородицом и свима светима. Јер све време служио си Христу, молећи се и извршавајући свете заповести Његове, па и нас научи да служимо Богу, а теби да певамо овако: Радуј се, истински весниче воље Божије! Радуј се, ризницо небеске славе! Радуј се, химно што величаш Царство Божије! Радуј се, нектар си неувенљивог цвета! Радуј се, кроз муке си се посветио! Радуј се, благодаћу небеском си се украсио! Радуј се, љубав и утеху си нам даровао! Радуј се, Господу си веран био! Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Кондак 9. Безграничном љубављу служио си Богу и за све трудове био си изобилно награђен, свети великомучениче Себастијане, подај нам снаге да се боримо за Царство Небеско и да величамо Бога певајући Му: Алилуја!

  Икос 9. Са поверењем ти притичемо, свети великомучениче Себастијане, а ти иди испред нас, ми тражимо твоју помоћ, а ти нас сусретни, јер си нам потребан и не остави нас када те призивамо: Радуј се, храброшћу си Царство Божије задобио! Радуј се, кроз жртву си бесмртност стекао! Радуј се, благослове који развејаваш неверје! Радуј се, мир и љубав доносиш! Радуј се, кандило које гори вечним пламеном! Радуј се, песмо тајанствених чуда! Радуј се, лозо која си дарована Богу! Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Кондак 10. Кроз патњу постао си благоугодна светлост, јер и сада светлиш на небу вечности, свети великомучениче Себастијане, па осветли и наше дубине срца која се налазе у тами, буди са нама да би славили и заједно Богу певали: Алилуја!

  Икос 10. Притичемо теби као нашем заступнику и исцелитељу, свети великомучениче Себастијане. Подари нам свој благослов да и ми горимо у љубави Христовој и да се утврдимо у невољама и болестима, јер желимо да Богу служимо целим бићем и животом својим. Захвани појемо ти овако: Радуј се, снаго обучена у оклоп вере! Радуј се, онима у невољама себе дарујеш! Радуј се, ублажаваш тегобе епидемија! Радуј се, неизлечиве болести лечиш! Радуј се, исцељујеш болести од зараза и вируса! Радуј се, напајаш жедне и намучене! Радуј се, милујеш у патњама наше душе! Радуј се, светлиш у тами овога света! Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Кондак 11. На земљи си војник био, служећи са вером ближњем своме и име Господње славећи, а сада си, свети великомучениче Себастијане, војник у небеској војсци, у служби Бога и помажеш нама немоћнима, да радосно певамо Богу: Алилуја!

  Икос 11. Посредник нам буди пред престолом Творца, свети великомучениче Себастијане, јер си познао злобу овога света, па нас не остави без твоје помоћи да не будемо даље у оковима несрећа и бола, већ да победимо у свим опасностима, посебно за време епидемија. Ради тога ти приносимо молитвене похвале: Радуј се, висино која водиш у Царство Божије! Радуј се, дубино која си у вечности! Радуј се, надо оних који те призивају! Радуј се, кроз жртву си стекао вечност! Радуј се, љубав своју нам доносиш у срце! Радуј се, осветљаваш наше мисли! Радуј се, јављаш нам милост Божију! Радуј се, радост наша од тебе потиче! Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Кондак 12. Горећи љубављу према Христу, ниси више могао скривати у себи огањ Божанске љубави и ревности, свети великомучениче Себастијане, па си жртвовао живот за вечност и стојиш пред Господом, кога величамо: Алилуја!

  Икос 12. Никада не можемо заборавити твоју помоћ, јер са тобом смо, свети великомучениче Себастијане, победили тугу и бол. Зато те молимо буди увек са нама и бди над нашим корацима ка вечности, а ми те у песмама и химнама славимо похвалама овим: Радуј се, будиш нашу савест! Радуј се, учиш нас истинитом покајању! Радуј се, смирујеш наша срца! Радуј се, лечиш наша тела! Радуј се, са злом се у свету бориш! Радуј се, иконом својом светом нам увек помажеш! Радуј се, моштима својим светим, увек нас штитиш! Радуј се, многобројна се чудеса и исцелења од њих дешавају! Радуј се, србски народ ти захвално и на коленима на помоћи захваљује! Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Кондак 13. О светитељу Божији, храбри Христов угодниче, и за Његово име страдални великомучениче, свети и сваке хвале достојни Себастијане, ти поседујеш од Бога посебан дар да заступаш и штитиш верне од опаких зараза и епидемија, помози својим светим молитвама и нама сада у ово тешко време, као што си толико пута избављао народ од пошасти куге и заштити нас брзи помоћниче од свих напасти, опаке заразе и демонских напада, да би ми, иако грешни, али по милости Господњој, ипак били удостојени имена верних слугу Христових и чувајући веру неокрњену имали у њој наду, да ћемо сачувани од сваког зла, заједно са тобом величати и славити Бога, Сведржитеља, Спаситеља душа и Исцелитеља тела наших: Алилуја!

  Овај Кондак се чита три пута, а онда опет Икос 1. и Кондак 1.

  Икос 1. Венцем врлина душу си своју украсио и презрео си пролазно ради вечног, свети великомучениче Себастијане. Пламтећи љубављу према Господу Христу, храбро си исповедио веру и примио мучеништво са радошћу, трпељиво подносећи смртоносне стреле и зато ти похвално појемо: Радуј се, имао си жељу да пострадаш за Христа! Радуј се, добровољно си се жртвовао! Радуј се, жива жртва си био! Радуј се, светлости непобедива на земљи! Радуј се, песмо слатких речи! Радуј се, изворе Божије благодати! Радуј се, танана патњо у служењу! Радуј се, победо горке патње! Радуј се, мисао си чиста и непоколебљива! Радуј се, глас си који до небеса стиже! Радуј се, све си љубављу испунио! Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Кондак 1. Теби, изабраном угоднику Божијем, који имаш дар да заустављаш ширење заразних болести и да отклониш узроке сваке епидемије, упућујемо сузне молитве да удаљиш зло и све заразе од верних слугу Божијих, да би могли да ти довека захвално кличемо: Радуј се, свети великомучениче Себастијане, избавитељу од опаких зараза!

  Усрдна молитва
  светом великомученику
  Себастијану Римском

  О свети, непобедиви и дивни великомучениче Себастијане, ти си у часу крвавог прогона хришћана због вере у Господа Исуса Христа, до своје смрти био толико силан у вери, да те од љубави ка Господу и сведочења Христа нису могле одвратити ни стреле ни мач, којима је твоје тело сво било израњавано. Измоли предивни угодниче Божији, нама недостојнима, који те усрдно молимо и волимо, снагу и истрајност у бедама и невољама, силу да одолимо напастима, ублажење у болестима, заштиту у заразама и епидемијама, које походе род људски због грехова наших и помози нама који те у помоћ призивамо својим светим молитвама и слободом датом ти од Господа заступај нас да све претрпимо како доликује хришћанима и да чинимо све онако како ће нам бити на корист, очишћење грехова и вечно спасење, да би тако остатак живота наших ревносно поживели и правилно верујући завршили и са твојом светом помоћи Царство Небеско задобили и на небесима вечно хвалили и славили Господа и Спаса нашега Исуса Христа, са Беспочетним Његовим Оцем и Духом Светим, у све векове векова. Амин.

  Тропар
  светом великомученику
  Себастијану Римском
  глас 4.

  Мученик Твој Господе, Себастијан, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона. Његовим молитвама спаси душе наше.

  Кондак
  светом великомученику
  Себастијану Римском
  глас 2.

  Показао си се као необмањива звезда, Сунце Христа свету објављујући зрацима твојим, великомучениче Себастијане. Угасио си све демонске преваре, дајући нам светлост. Моли се непрестано за све нас.

 2. с Reply

  Чудо Светог Себастијана
  Избављење народа од Куге

  Ђакон Павле

  У то време 680 године
  3 месеца је убиствена епидемија куге дивљала
  и смрт је косила мноштва људи, тако да су често и целокупне породице , родитељи са децом стављане у гробове у Риму и другим градовима са жариштем у Тицијуму ,потпуно истребљујући и популацију целих градских четврти а , док је народ бежао од ове пошасти из градова у планине.

  Многи су тада виђали ноћу како Ангео Божији ходи улицама и демона који такође иђаше иза њега, и много пута би на заповест Ангела ,демону који је носио копље у руци било дозвољено да копљем додирне врата од разних кућа на које би наилазили, и убрзо би људи у тој кући умирали погођени пошашћу по допуштењу Божијем. Тада се неким светим људима који Богу угодише , даде откровење да ова убиствена пошаст допуштена Богом неће престати док се не подигне олтар Светом Великомученику Себастијану у граду Тицијуму у Цркви Светог Петра званој Винкула и део моштију Светог Себастијана небуду донете тамо , и тако и би олтар подигоше Светом Себастијану и донесоше део моштију из његове цркве изван Рима у Тицијум где је главно жариште куге било, и тад и ова пошаст по откривењу свуд престаде.

Оставите коментар