СРБИ ВАСКРС ПРОСЛАВИЛИ У ЧИКАГУ (ФОТО)

У препуним српским храмовима у Чикагу у недељу је најбројнија српска заједница у Америци прославила празник Христовог васкрсења. У десетак манастира и српских цркава, колико их има на ширем подручју овог града, одржане су литургије после којих су освештана и подељења офарбана васкршња јаја. Прочитана је Васкршња посланица са порукама Патријарха Порфирија и епископа СПЦ.

Посебно свечано је било у Саборном храму Христовог Васкрсења у Београдској улици у Чикагу која је Васкрсење обележила и као своју Славу. Архијерејску литургију је предводио владика средњозападно-амерички и новограчанички Лонгин уз саслужење већег броја свештеника. У оквиру свечаности освештани су славски колач и васкршња јаја.

У пригодној беседи владика Лонгин је позвао вернике да буде уз свој народ и своју цркву на Косову и Метохији који одолевају сталним притисцима и страдањима. Такође је позвао на мир међу православнима у Украјини, као и на мир у свету.

Свечаност је настављена уз славски ручак у банкет сали у оквиру храма.

Међу бројним верницима и узваницима свечаности су присуствовали Конзул Републике Србије у Чикагу Милан Варадиновић и вицеконзули Александар Ђорђевић и Александар Милић.

С. Данчуо

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар