СОКОЛСКЕ ПРОСЛАВЕ  У 2022. ГОДИНИ

  • Савез Сокола обновио је свој рад 1992. Тада су се бивша друштва СТВ Партизан вратила својем ранијем имену соколска, а стари соколи изашли су из илегале и наставили јавно свој соколовање. Те две групе су се спојиле и наставиле заједнички даље.

После неколико година дошло је до развајања и створене су две соколске организације : Соколски савез Србије и Савез српских сокола. Поводом 140 година од оснивања Београдског друштва за гимнастику и борење које је 1891 преузело назив соко Соколски савез Србије одржао је низ приредби. Одржали су соколски слет у Новом Саду 11 јуна 2022. на отвореним теренима Дома Соколског друштва „Војводина” Нови Сад у улици Игњата Павласа 2 – 4.  На слету су учествовала  соколска и друштва Гимнастичког савеза Србије. На почетку слета чланови Соколског друштва „Војводина” извели су слетску вежбу са 220 учесника. Затим се обратио Јакоб Матић из Соколског друштва „Војводина”, а после њега Петар Стакић који је отворио слет. Наступили су Соколско друштво „Београд” Матица, Соколско друштво „Батајница”, Соколско друштво „Војводина” Нови Сад, Соколско друштво „Вршац”, Гимнастички клуб „Ками” Шабац, Гимнастички клуб „Слобода” Шабац и  Гимнастички клуб „Линеа” Сента са 1.000 учесника у 27 припремљених кореографија. Слет је одржан у три дела. Прво је било 19 групних кореографија, 7 тачака такмичења из трамболине и полагање нивоа гимнастичких елемената на справама у оквиру Соколског друштва „Војводина”. Слетом се тежило афирмацији гимнастике и Соколског покрета у Србији. (1)

На Старом ДИФ-у у Београду одржан је 29.10. 2022. Стручни скуп „Соколи кроз три века и јубилеји сокола 2022.”  у свечаној сали Градског центра за Физичку културу Београда. Уз учеснике стручног скупа били су представници соколских савеза и друштава. Говорили су др. Владан Вукашиновић, др. Слађана Мијатовић, др. Звездан Савић и др. Никола Стојановић. После кратке паузе говорили су др. Ненад Живановић, мцр Мирослав Ковачев, др. Небојша Јотов и др. Владимир Милетић. Председник организационог одбора стручног скупа био је др Владан Вукашиновић. Он је говорио  о теми „Соколство Србије феномен кроз три века, јубилеји сокола 2022.” Др. Слађана Мијатовић је предавала  „Допринос Стеве Тодоровића, Владана Ђорђевића, Војислава Рашића и Светомира Ђукића настанку и развоју соколства у кнежевини и краљевини Србији”,  др. Звездан Савић и др. Никола Стојановић „Јужноморавска соколска жупа Ниш-старешине и слетови”.

Свечана академија приређена је 12 новембра 2022. у Народном позоришту у Београду.  Присуствовали су принц Александар, принцеза Катарина, амбасадор Томас Кухта, … . У тачкама програма наступали су соколи Батајнице, таленти из средње музичке школе „Ватрослав Лисински” са Бановог Брда, … . У холу позоришта приређена је изложба о соколском покрету. Уз соколе из Србије били су присутни многобројни соколи из Словеније. Старешина словеначких сокола поздравио је публику. Они који су први пут видели соколску свечану академију били су одушевљени. У програму су били  приказани  соколски филмски материјали снимљени пре Другог светског рата.

У Јубиларном броју „Ока Соколовог” је поред претежно историјских тема о настанку и развоју соколства објављен чланак о Стевану Стојиљковићу, члану Соколског друштва Београд Матица, и ученику Спортске гимназије. Иако соколи теже масовном спорту без истицања врхунских спортиста, дали су пример за углед осталим својим члановима. (2)

Дан Соколског филма био је 4 фебруара 2022. у свечаној сали у Кинотеци у Узун Мирковој у Београду. Филм који је приредила Кинотека трајао је око сат и по. Први део био је без звука, а други део са звуком. Приказано је откривање споменика краљу Петру I у Каству, слет у Београду 1930, слет у Загребу 1934, делови из документарног филма  „Ој летни сиви соколе” о таборовању Новосадске соколске жупе на Бледу 1934. са посетом краљевске породице  табору.

Савез српских сокола приредио је пријем у Аеро клубу у Узун Мирковој у Београду 16 децембра 2022.  Обележили су 160 година од оснивања првог соколског друштва у Прагу 1862, 140 година од оснивања Београдског друштва за гимнастику и борење и 30 година од обнове сокола у Србији. Прво су певане химна  „Боже правде” и  „Ој Србијо мати”. Јевђа Јевђевић обратио се поздравном беседом у којој је између осталог истакао да соколима није био дозвољен рад после Другог светског рата него је као наследник основано Друштво за телесно васпитање које је преузело већину соколских домова и део кадрова. Остали соколи су чекали надајући се обнови соколства. На скупштини старих соколских старешина  1992. обновљено је Соколство а за старешину изабран Милорад Јевтић, стари солунски борац. После њега старешине Савеза Сокола биле су др. Љуба Костић, Драгомир Ацовић и др. Слободан Ђорђевић. Истовремено Мојсије Секуловић обновио је Српски Соко у Босни и Херцеговини. Српски соколи одржали су слетове у Београду и Нишу.

Прочитано је поздравно писмо покровитеља Савеза Српских Сокола принца Александра који је због пута био спречен да се лично обрати. Од директора Србија марке др. Адама Софронијевића представљена је поштанска марка која је изашла поводом тридесетогодишњице обнове сокола. Пријему су присуствовали свештеници Петар Лукић, старешина Саборне цркве у Београду и Милан Ристић, старешина соколског друштва Алексинац.

Академик Матија Бећковић одликован је Орденом Српског Сокола у степену великог витеза, а посмртно је одликован први послератни старешина Савеза Сокола Југославије Милорад Јевтић, старешинским орденом Српског Сокола. Старешина Јевђа Јевђевић уручио је Повељу листу Политика коју је примила новинарка Мина Ћурчић а Адам Софронијевић је примио у име Србијамарке. Јевђевић је истакао да је  „Политика” редовно извештавала са свих соколских приредби а награђена је и за текстове који су објављени у задњих тридесет година.  Академик Матија Бећковић изјавио је : Соколи и Соколице, велика ми је част што сам одликован од самог вође Сокола господина Јевђевића. Велики Ирски песник Јејтс каже како је пукла осовине, све је отишло на своју страну, Соко не чује више соколара, најбољи ни у шта не верују а најгори се надимају од жестине. Нама остаје да поново запевамо ону песму : Полети сиви соколе, полети снагом свом, са наше плаве Авале над Србијом.” На пријему је свирао Трио Анђелоти, чланови Соколског друштва Београд отац Данило и ћерке Лана и Софија Анђелковић. (3) Соколи као општенародно удружење окупљају све грађане без обзира на њихове партијске ставове. Овакви јубилеји служе за међусобне сусрете сокола и соколица из више друштава.

                                                                         Саша Недељковић

                                                                                                                                                        

 

Напомене :
  1. Борис Васиљевић, „Извештај са слета у Новом Саду који је одржан 11.6.2022. године”, „Око Соколово”, Београд,  јубиларни број 2022, стр. 6,7;
  2. Милена Милојевић и Милош Ђорђевић, „Истакнути соколи-спортисти Србије данас”, „Око Соколово”, Београд,  јубиларни број 2022, стр.25, 26;
  3. С.У.Г., „Соколови” наградили „Политику”, Политика, Београд, 17 децембар 2022, стр. 14; Јевђа Јевђевић „ЗА НОВИНАРЕ 16.12.2022”;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар