Сијело Херцеговаца у Зрењанину: Сећање на војводу Луку Вукаловића

  • Херцеговци су ово окупљање на пригодан начин посветили свом војводи Луки Вукаловићу, вођи херцеговачких устанака за ослобођење од турског зулума уз јасну жељу да његове земне остатке заувек врате на родне Зупце

zrenjanin-2013-sjelo-800x330-595x240

Текст: Трифко Ћоровић
Фото: Слободна Херцеговина

Како то већ традиција налаже зрењанинско Удружење Херцеговаца, потомака и пријатеља Херцеговине је и овог пута на челу са неуморним Урошем Милојевићем организовало сијело у хотелу „Војводина“. Херцеговци су ово окупљање на пригодан начин посветили свом војводи Луки Вукаловићу, вођи херцеговачких устанака за ослобођење од турског зулума.
У конгресној сали хотела о лику и делу легендарног херцеговачког војводе беседили су Радован Ждрале, писац, Љубомир Зуковић, потпредседник Академије наука Републике Српске, Славко Вучуревић, градоначелник Требиња, Божидар Глоговац, песник, те професори Славко Алексић, Јово Радош, Радован Рака Бабић и Милан Бели Бјелогрлић, а посебан печат целом догађају дао је чувени Раша Попов уз духовито опаску домаћинима “што сте више у Банату, све сте више Херцеговци…”

Уместо закључка још једном се наметнула жеља Херцеговаца да земне остатке свог јунака Луке Вукаловића из Одесе заувек преместе на његове родне Зупце.

Потом се дружење наставило у ресторану хотела. На свечаној вечери било је око 400 гостију, које је поздравио Урош Милојевић, домаћин овог саборовања, наглашавајући важност пријатеља Херцеговине. Он је истакао потребу повезивања старог и новог завичаја у јединствен духовни простор.

.Својим присуством сијело је увеличао и прослављени одбојкашки репрезентативац Вања Грбић, који је овом приликом дао и ексклузивни интервју за Слободну Херцеговину.

Домаћину је наздравио шампион беседништва Вукојица Сандић, чије су три ћерке изворном херцеговачком песмом украсиле овај сусрет.
Госте је у име домаћина поздравио Чедомир Јањић, заменик градоначелника Зрењанина, и Душан Шијан, начелник Средњобанатског округа, а у име Града Требиња градоначелник Славко Вучуревић. Скупу се обратио и Миодраг Линта, председник Коалиције избеглица и члан Одбора за Србе у дијаспори.

Недуго после овог скупа Миодраг Линта је био домаћин састанка са делегацијом из Источне Херцеговине у скупштини Србије.

У програму, који је надахнуто водио Миливоје Бештић. учествовали су гуслар Љубиша Атељевић. и чланови изворне певачке групе „Гатачке делије“ из Сутјеске. Маркан Милошевић је рецитовао Дучићеву „Херцеговину“ а изузетно расположени оркестар „Анђин сан“ се потрудио за добру атмосферу до ситних сати.

 ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар