САРА АЛЕКСИЋ: Русија мојим очима

  • Земља која лежи између планине Урал и Берингеровог мореуза, Русија. Земља у којој нисам била, али сам је посетила. Мој водич била је књижевност, Достојевски и  Булгаков уз Пушкина и Гогоља.

https://pixabay.com/users/ivanovgood-1982503

 

 

Земљу чини народ, a Русе и мене упознао је Фјодор Михајлович Достојевски.  Представио ме коцкару, несхаваћеном  писцу, лажној буржоазији и злочинцу. Сваки нови познаник причао је нову причу, нову борбу против света, у којој нема много шанси за победу. Ова познанства отварају врата људске душе, а њихова борбе служе као водич кроз живот.

Руске крајолике упознала сам у стиху Александра Сергејевича Пушкина. Замишљала сам живахна руска села, разнолику природу и сеоску идилу. Ту сам нашла уточиште од свакодневнице, гужве и буке. Али у бајковитом пределу налазе се не толико бајковити људи. Хармонију нарушавају сукоби просте љубави и компликованог незадовољства, како код Пушкина, тако и данас.

Само у Русији пас постаје човек, а мачак игра шах, захваљујући Михаилу Афанасвејичу Булагакову. Сумњам да ће се наћи аутор који ће замађијати мој ум као Булгаков. Прислушкивање разговора на Патријаршиском рибњаку, провиривање у Садову улицу бр. 302, присуствовање операцијама у Обуховљевој улици су сцене које никада не напусте мозак. У тим тренуцима, на ироничан начин, осетиш већим од саме  природе. Булгакова Москвa вас прати у сновима, а тражите је у свакодневници.

Моје упознавање с Русијом не стаје овде. Тренутно ми Борис Пастернак помаже да разумем руску револуцију и касније грађански рат. Акo je књижевност огледало земље, волела бих да пакујем кофере за Русију.

Русију разуме онај ко контрира самом себи. Ово је земља у којој заједно стоје Ермитаж са својим сјајом и практични бетонски блокови брутализма. Земља разапета између три света, Европе, Азије и Америке. Све ове разлике стварају земљу са очигледним манама због којих је лакше разумети је.

А овај рукопис, као и сваки други, не гори.

Београд, 19.04.2021

Сара Алексић

  • Напомена: Одсјек за славистику Филозофског факултета у Новом Саду додијелио је диплому Сари Алексић за освојено прво мјесто у литетарном конкурсу

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар