Премијерно представљање књиге “Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине” у Требињу, Љубињу и Мостару (13-15. мај 2022)

  • Друштво српских родословаца “Порекло” поносно обавештава да ће у петак 13. маја 2022. у Требињу премијерно бити представљано наше капитално дело “Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине”.

Књига ће бити представљена у Културном центру Требиње, у позоришној сали, с почетком у 19.00 часова. Наредног дана, у суботу 14. маја смо у Љубињу, у Народној библиотеци “Љубо Михић” такође с почетком у 19.00 часова. Коначно, књига ће бити представљена у недељу 15. маја у Мостару, непосредно након литургије, на платоу испред обновљеног Саборног храма Свете Тројице.

Књига “Генетичко порекло Срба Старе Херцеговине” плод је шестогодишњег великог истраживачког подухвата којег је Друштво српских родословаца “Порекло” и наш Српски ДНК пројекат предузело са научном заједницом. Истраживање смо започели са прерано преминулим молекуларним биологом Тамаром Качар, а пун обухват истраживање је добило у сарадњи са проф. др Душаном Кецкаревићем и његовим тимом из Центра за форензичку и примењену молекуларну генетику Биолошког факултета Универзитета у Београду.

Истраживањем је обухваћено укупно 1.143 испитаника мушког пола (књига је заснована на испитивању Y-DNA хромозома који се преноси искључиво са оца на сина). Тестирани су припадници српског народа са подручја историјске Старе Херцеговине, из њеног пуног обухвата (период средине 15. века у време владавине Стефана Вукчића Косаче, херцега од Светог Саве).

О садржају књиге и бројним открићима до којих смо дошли у овом истраживању говориће аутори и уредници књиге Синиша Јерковић, Велибор Михић, Миљан Грк и Јовица Кртинић.

Обезбеђен је ограничен број примерака књиге коју ће заинтересовани у Требињу, Љубињу и Мостару моћи набавити за 120 конвертибилних марака.

Такође, уколико буде интересовања, обезбеђен је и прибор за тестирање које ће се моћи обавити по повлашћеној цени од 120 конвертибилиних марака.

Требињци, Љубињци, Мостарци и сви драги Херцеговци, видимо се!

 

Извор: Порекло

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар