Прекограничном сарадњом до ефикасније борбе против пожара

  • У Требињу је данас почео четворедневни програм обуке за ватрогасце БиХ и Црне Горе у оквиру пројекта „Прекогранична заштита од пожара“, који финансира ЕУ.

vatrogasci
Тренинг ће проћи ватрогаци из 15 локалних заједница двије земље, а биће завршен показном вјежом 20. новембра у у насељу Тодорићи уз магистрални пут Требиње – Дубровник.
Циљ пројекта је увјежбавање, боља координација, али и опремање професионалних и добровољних ватрогасних јединица из Републике Српске, Федерације БиХ и Црне Горе, са подручја градова и општина Требиње, Билећа, Гацко, Фоча, Чајниче, Коњиц, Јабланица, Столац, Равно, Мостар, Плужине, Шавник, Жабљак, Пљевља, Никшић.
Програм практичних обука и вјежби у Требињу је на тему борбе против шумских, односно пожара на отвореном, што је због климатских карактеристика подручја, како истичу учесници, и највећи изазов са којима се суочавају ватрогасци са обје стране државне границе.

Према ријечима Самира Агића, помоћника министра безбједности за заштиту и спашавања у Савјету министара БиХ, Европска Унија пројекат финансира са 250.000 евра по држави, а учесници су ватрогасци из 10 општина из БиХ и пет из Црне Горе.

„Након првог у Црној Гори, тренингом у Требињу завршавамо пројектне активности планиране за ову годину. У наредној години слиједе дио који се односи на опремања ватрогасаца основном ватрогасном опремом и тренинг на тему редукције ризика од катастрофа“, појаснио је Агић.

Милан Радовић, шеф одјека за обуку и оперативне активности у Директорату за ванредне ситуације МУП-а Црне Горе наводи да циљ пројекта није само обука и опремање ватрогасаца већ и јачање сарадње између ватрогасних друштава са двије стране границе – како би једни другима лакше могли да прискоче у помоћ.

„Претходно потписани меморандуми двије земље уклонили су административне баријере, али су они практично само на папиру. Најбитније је да ми имамо оно што је на скупу посебно наглашено – личне контакте комшијских служби и општина. Без обзира што су у питању двије државе – ванредне ситуације, пожари, поплаве и неке друге природне катастрофе, не познају границе“, истиче Радовић.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар