Прекограничном сарадњом до ефикасније борбе против пожара

Прекограничном сарадњом до ефикасније борбе против пожара

  • У Требињу је данас почео четворедневни програм обуке за ватрогасце БиХ и Црне Горе у оквиру пројекта „Прекогранична заштита од пожара“, који финансира ЕУ.

vatrogasci
Тренинг ће проћи ватрогаци из 15 локалних заједница двије земље, а биће завршен показном вјежом 20. новембра у у насељу Тодорићи уз магистрални пут Требиње – Дубровник.
Циљ пројекта је увјежбавање, боља координација, али и опремање професионалних и добровољних ватрогасних јединица из Републике Српске, Федерације БиХ и Црне Горе, са подручја градова и општина Требиње, Билећа, Гацко, Фоча, Чајниче, Коњиц, Јабланица, Столац, Равно, Мостар, Плужине, Шавник, Жабљак, Пљевља, Никшић.
Програм практичних обука и вјежби у Требињу је на тему борбе против шумских, односно пожара на отвореном, што је због климатских карактеристика подручја, како истичу учесници, и највећи изазов са којима се суочавају ватрогасци са обје стране државне границе.

Према ријечима Самира Агића, помоћника министра безбједности за заштиту и спашавања у Савјету министара БиХ, Европска Унија пројекат финансира са 250.000 евра по држави, а учесници су ватрогасци из 10 општина из БиХ и пет из Црне Горе.

„Након првог у Црној Гори, тренингом у Требињу завршавамо пројектне активности планиране за ову годину. У наредној години слиједе дио који се односи на опремања ватрогасаца основном ватрогасном опремом и тренинг на тему редукције ризика од катастрофа“, појаснио је Агић.

Милан Радовић, шеф одјека за обуку и оперативне активности у Директорату за ванредне ситуације МУП-а Црне Горе наводи да циљ пројекта није само обука и опремање ватрогасаца већ и јачање сарадње између ватрогасних друштава са двије стране границе – како би једни другима лакше могли да прискоче у помоћ.

„Претходно потписани меморандуми двије земље уклонили су административне баријере, али су они практично само на папиру. Најбитније је да ми имамо оно што је на скупу посебно наглашено – личне контакте комшијских служби и општина. Без обзира што су у питању двије државе – ванредне ситуације, пожари, поплаве и неке друге природне катастрофе, не познају границе“, истиче Радовић.

Извор: Радио Требиње / Р.С.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстовe са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да преносе само они сајтови који користе српско писмо

Оставите коментар
* Закон о јавном информисању – члан 38: Забрањено је објављивање идеја, информација и мишљења којима се подстиче дискриминација, мржња или насиље против лица или групе лица због њиховог припадања или неприпадања некој раси, вери, нацији, етничкој групи, полу или због њихове сексуалне опредељености, без обзира на то да ли је објављивањем учињено кривично дело.

Мишљења изнијета у коментарима приватно су мишљење аутора коментара и не представљају ставове редакције Слободна Херцеговина