Помен првим требињском жртвама усташког терора (ВИДЕО)

  • Чланови Удружења поштовалаца Југословенске војске у отаџбини из Требиња данас су организовали помен првим жртвама усташког терора из нашег града, требињским Србима страдалим 1. јуна 1941. године.

Постављен камен темељац за споменик борцима ЈВуО

Помен пострадалим Србима служен је на мјесту планираном за изградњу споменика погинулим борцима ЈВуО и невиним српским жртвама Другог свјетског рата у улици Обала Луке Вукаловића, гдје је данас положено цвијеће и упаљене свијеће за покој душа страдалника, као и постављен камен темељац за споменик борцима ЈВуО и невиним цивилним жртвама Другог свјетског рата.

На годишњицу страдања требињских Срба, најстарији члан удружења Трифко Пејановић поставио је камен темељац за будући споменик погинулим борцима ЈВуО и невиним српским жртвама.

Предсједник Удружења поштовалаца Југословенске војске у отаџбини Дражен Чучковић рекао је да ће идејно рјешење упутити Скупштини града Требиња која ће да донесе коначну одлуку о изградњи споменика.

„У што краћем року треба да се направи тај споменик. То треба да буде споменик помирења – нашег са душама наших покојних, да и њих коначно неко спомене и да нађу своје мјесто, гдје им можемо упалити свијећу и помолити се за њихову душу“, навео је Чучковић.

Удружење бораца Југословенске Војске у Отаџбини и невиних српских жртава Другог свјетског рата, њихових потомака и поштовалаца – Требиње прије седам дана је на годишњој скупштини одлучило да се као идејно рјешење за спомен-обиљежје буде изабран рад Жељка Алексића, вајара из Требиња.

У саборном храму Светог преображења Господњег претходно је служен парастос за невино пострадале Требињце – прве жртве усташког терора из нашег града, који су убијени на данашњи датум 1941. године.

У удружењу подсјећају да је тога дана од усташке руке мучено и убијено девет српских домаћина: Владо Н. Поповић, Васо Бабић, Милан Брковић, Илија Kукурић, Шћепо Ђурић, Душан Ногулић, Влајко Паликућа, Гашо Kовачевић и Радован Лечић, што је био први у низу злочина почињених за вријеме НДХ на подручју Требиња.

М.И. / РАДИО ТРЕБИЊЕПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар