РАДАЧКИ БРИЈЕГ, 27. ФЕБРУАР 2020. ГОДИНЕ: Помен жртвама комунистичког терора

  • На Радачком бријегу у Љубомиру код Требиња, у четвртак 27. фебруара 2020 године биће одржан помен за жртве  комунистичког терора.

У одмазди за претходно убиство команданта Оперативног штаба НОП одреда за Херцеговину Ђорђа Ђока Путице, у фебруару 1942. године партизани су, под командом Саве Ковачевића и Петра Драпшина, на Љубомиру убили 21 мјештанина, а касније, у наставку обрачуна са љубомирском „четничком бандом“ још шест сељана.

Прије 78 година на Радачком бријегу стријељано је осам Ковача: Јово, Бранко, Јанко, Раде, Вељко, Видак, Гојко и Душан, Лечићи: Тривко и Милован, Никола Кашиковић, Перо Сорајић, Пајо Атељевић, Тривко Буднић, Крсто Мијановић, Пајо Милић, Раде Поповац и Перо Сушић. Крста Кашиковића и Обрада Томашевића лично су до смрти моткама претукли партизански команданти (а касније знаменити народни хероји) још на почетку акције, док је Тривко Сорајић убијен за вријеме блокаде Љубомира.

Након Радачког Бријега стријељани су Перо Лечић, Јула и Никола Мијановић, Мато Крунић, Новица Ковач и свештеник Дамјан Зотовић.

Члан УО Вујадин Вуковић

Прочитајте још: 
ПРЕЋУТКИВАНИ ЗЛОЧИНИ: Како су Сава Ковачевић и Драгица Правица заиграли коло над побијеним жртвама Радачког Бријега

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору
  1. Саша Бг Reply

    Хвала Богу да се коначно може слободно обављати оно што је притискало нормалност, истину и правду током три четвртине века! Највећи су злочини који се врше над недужним цивилима. Колико је деце, људи, породица, села уништено из дивљачких, примитивних побуда. Комунистси су своје друштво изградили на злочину, неистини и фалсификатима. Сада треба градити здраво и нормално друштво.

  2. Pingback: Помен жртвама комунистичког терора - РАДАЧКИ БРИЈЕГ, 27. ФЕБРУАР 2020.

Оставите коментар