ПАРАСТОС ДОБРОВОЉЦИМА ИЗ БОКЕ У ПРВОМ СВЈЕТСКОМ РАТУ

  • Невладине организације „Српски соко“, „Карађорђе, „Матица Боке“, СПКД Просвета, Друштво за архиве и повјесницу Херцегновску и Витешко друштво Херцег Стефан организовало је помен у манастиру Савина у знак поштовања и сјећања на више од 1.900 бокељских добровољаца .

На свечаности којој су, између осталих,  присуствовали конзул Републике Србије у Херцег Новом Зоран Дојчиновић и потпредсједница општине Данијела Ђуровић бесједио је протојереј Никола Тодоровић

Он је рекао да смо се окупили у цркви и поред споменика да би се помолили за душе оних што су ослободили оно што је покорено.

– Српски народ Боке као и свијет који данас славе сто година од краја Великог светског рата поносни су на та имена на те хероје и ми вијек касније у времену које није нимало лако за наш род сјећамо се њих. Дужни смо да идемо путем тих честитих људи, Христових војника, војника нашег поноса. Они су бесмртни. Били су лучоноше слободе. Данас, сто година од краја рата у којем су писали историју, темељ наше снаге и пута и понос рода свога. Академијом претходне вечери и овим сабирањем окупили смо се да се и на овај начин да се помолимо Богу. Наш Херцег Нови показао је своје мјесто слободарства и традиције коју му нико не може узети и нико оспорити – закључио је парох херцегновски.

Текст и фото З. Шакотић

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар