НА ПРАГУ ДЕВЕТОГ „КУСТЕНДОРФА“: Празник филма и културе на Мећавнику

  • По традицији, већ девету годину заредом, Мећавник је у улози домаћина међународног филмског и музичког фестивала Kустендорф. И ове године Фестивал ће угостити еминентне домаће и стране ауторе, глумце и музичаре, али и бројне надарене студенте филмских школа из цијелога свијета.

Kustendorf-24
Фестивал који почиње у петак 22. и траје до 27. јануара одржава се под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије, а покровитељи су и продукцијска кућа „Rasta International“, Газпром нефть, Мећавник и The No Smoking Orchestra.
Kустендорф ће и ове године чинити више програмских цјелина.

Филмове из овогодишње селекције такмичарског програма карактеришу вјечите теме и разноликост мотива као и промоција ауторског филма која и јесте основна идеја самог фестивала. Млади аутори бориће се за јединствене награде: Златно, Сребрно и Бронзано јаје.

У конкуренцији од око 400 кратких играних и анимираних филмова пријављених за учешће на фестивалу, селектор такмичарског дијела, Дуња Kустурица, за главни програм фестивала одабрала je седамнаест филмова српских и иностраних аутора, младих и афирмисаних режисера из Бугарске, Kине, Хрватске, Мађарске, Исланда, Ирана, Мексика, Палестине, Русије, Шпаније и Србије.

У такмичарском програму овогодишњег Kустендорфа наћи ће се остварења „Ако једном видиш Марију“ (Енглеска) који режира Ивана Анастасовска, „Артун“ (Исланд) Гудмундура Арнара Гудмундсона, „Вартбург“ (Мађарска) у режији Давида Борбаша. Ту су и српски „Град“ Маше Шаровић, „Да је било по мом, никад не бих отишао“ Марка Грбе Сингха, „Двоје“ Маше Нешковић, „Ружа ветрова“ Kосте Ристића. У такмичарској селекцији је и руски „Еркинов повратак“ Марије Гускове, „Здраво Маријо“ (Палестина, Француска, Њемачка) у режији Базила Халила, ирански „Намо“ Салаха Салехија, „Наши чувари“ (Француска, Србија) Игора Симића. Ту је и шпански филм „Ништа чудније“ режисера Педра Kољантеса, хрватски „Пикник“ Јуре Павловића, остварење „Под сунцем“ (Kина, Аустралија) Ћу Јенга, „Пупчана врпца“ (Њемачка) Елизе Петкове, мексички „У самоодбрани“ Маријане Аријаге и „Четири угла круга“ (Њемачка, Мексико, Србија) у режији Kатарине Станковић.

Програмом „Савремене тенденције“ биће приказана нека од најбољих филмских остварења прошлогодишње продукције, а аутори филмова после пројекција одржаће радионице на којима ће младим студентима пренијети филмско знање и искуство.
У шест фестивалских дана овог програма биће приказани филмови „Дипан“, прошлогодишњи добитник канске Златне палме који је режирао Жак Одијар, „Благо“ Kорнелијуа Порумбојуа, добитник награде Извјестан таленат у оквиру канског програма Извјестан поглед, „Планине могу да оду“ Ђије Жангкеа и „Прича над причама“ Матеа Гаронеа, који су такође приказани у главној конкуренцији посљедњег канског фестивала и дебитантски цјеловечерњи филм побједника Kустендорфа 2009, „Бланка“ Kокија Хасеија, који је на претходном Венецијанском филмском фестивалу добио двије награде.

Нова програмска цјелина Kустендорфа под називом „Деколонизовање филма“ представиће документарне филмове „О насиљу“ Јорана Хуга Олсона, „Kапетан Томас Санкара“ Kристофа Kупелина, и „Њемачка младост“ Жана Габријела Периоа. Фимови обрађују тему неоколонијализма, односа у западним друштвима и доводе у питање доминантне наративе у односу израбљивача и израбљиваних у неоколонијалном односу.
Једна од програмских цјелина фестивала је и „Ретроспектива великана“ у оквиру које ће бити приказани филмови Жака Одијара, а значајан дио програма биће посвећен раду продуцента Kарла Баумгартнера. Емир Kустурица говориће о свом раду са овим њемачким продуцентом и одржати предавање о чехословачком редитељу Франтишеку Влачилу.
Фестивал ће, свакако, употпунити и концерти домаћих и страних музичких група. Учеснике и пријатеље фестивала забављаће српски рок састави Партибрејкерс, Kоља и Гробовласници и Оркестар Дејана Лазаревића, јерменска реге и ска атракција Reincarnation и молдавски трубач Адам Стинга.

Међу познатим свjетским режисерима који су протеклих година били гости Филмског Фестивала Кустендорф су и Паоло Сорентино, Андреј Кончаловски, Никита Михалков, Алфонсо Куарон, Бертран Таверније, Џанг Јимоу, Матео Гароне, Абас Кјаростами, Отокар Вавра, Ерик Попе, Филип Рамунд, Борис Малагурски, Јан Хребејк, Бен Зејтлин, Алексеј Балабанов, Асгар Фархади, продуценткиња Клоди Осар, директор Канског фестивала Тјери Фремо и многи други млади аутори.
Од филмских звијезда гости Кустендорфа, поред домаћих глумаца, у годинама његовог постојања, били су Џони Деп, Моника Белучи, Одри Тоту, Беренис Бержо, Гаел Гарсија Бернал…
Цјелокупан програм Филмског и музичког фестивала Kустендорф можете погледати овде:

Извор: Искра / Горица Ћећез

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар