Милован Витезовић се преселио у вјечност

  • Српски писац Милован Витезовић преминуо је данас у Београду, послије дуге и тешке болести, изазване вирусом корона.

    Милован Витезовић на откривању споменика херцеговачком војводи Луки Вукаловићу на Петровдан 2015. године у Гајдобри (ФОТО: Трифко Ћоровић)

Писац је преминуо у 78. години.

Објавио је више од четрдесет књига у преко 180 издања. Аутор је 11 романа, који су сви били бестселери.

Књиге је објављивао на њемачком, енглеском, италијанском, словеначком, руском, македонском, грчком, румунском и хебрејском језику.

Његова поезија за дјецу укључује се у дјечију игру и тако подстиче на размишљање и слободан развој.

Ђачко доба је омиљена тема Милована Витезовића. Обрадио ју је у сва три књижевна рода.

Витезовић је добио већи број књижевних награда и признања: Горанову плакету, награду Змајевих дечијих игара, награду „Политикин забавник“, Домановићеву награду, Октобарску награду града Београда, Вукову награду, Гран при Европског фестивала за телевизијске игране серије Телеконфронто, „Златни паун“ и награду „Орфеј“.

Школовао се у Тубићу, Косјерићу, Ужицу и Београду. Дипломирао је на Филолошком факултету, одсjек општа књижевност, потом и на Факултету драмских умjетности, одсjек драматургија.

Био је дугогодишњи уредник играног програма ТВ Београд и главни уредник умjетничког програма РТС, професор филмског и телевизијског сценарија на катедри Драматургије Академије умjетности.

Прочитај још:
Милован Витезовић: Лука Вукаловић – последњи српски јунак рођен за песме и легенде!

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар