Матија на „Тргу пјесника“

  • Академик Матија Бећковић био је гост „Трга пјесника“.

beckovic

Требињци су имали још једну прилику да чују омиљене стихове у ненадмашној интерпретацији њиховог творца, казиване са прознатљивим шармом и експресијом, овај пут „под отвореним небом“ Трга слободе, што је и за највећег барда савремене српске поезије било посебно искуство.
„Од Требиња нема града коме је приличније да приреди на тргу вече поезије у 21 веку. Ту, поред споменика херојима и мученицима Првог светског рата, недалеко од Његошевог и Дучићевог споменика. Недалеко и од Грачанице, која је заменила Ловћен и на неки начин учинила Требиње новим Цетињем“, казао је Бећковић новинарима.

beckovic2
Он је рекао да се на тргу „на којем су говорили толики песници, хероји и војевође вечерас служило језику и његовим законима“, а што је посебно значајно – у граду и међу људима чији језик је Вук Караџић узео за књижевни српски језик и „који су сви други Срби учили да би правилно говорили“.
„Језик је црква у којој песници служе. Сам језик, та црква, се не види али се чује. И језик кроз песнике говори оно што хоће, а песници су ту да му не сметају и не подваљују“, каже Бећковић.
На књижевној вечери Матије Бећковића представљено је и посљедње издање његових сабраних дјела – у 12 књига пјесама, поема и бесједа, које су приредили „Штампар Макарије“ Београд, „Октоих“ Подгорица и Андрићев институт из Вишеграда.
Манифестација „Трг пјесника“ одржава се у оквиру Требињских љетних свечаности, а организатор је Културни центар Требиње.

Р.С. / РАДИО ТРЕБИЊЕ

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар