Мање беба у Невесињу

  • Неповољни демографски параметри који су у посљедњој деценији присутни у општини Невесиње настављени су и у прошлој години. Иако још нису објављени подаци Републичког завода за статистику за 2015. годину, нема сумње да ће Невесиње опет бити у групи општина са најмањим природним прираштајем у Републици Српској.

734_roda-01_dreamstime
Према подацима Матичне службе у 2015. години умрло је 181 лице, а у истом периоду рођено је само 77 беба чији родитељи имају пребивалиште у овој општини. У односу на годину дана раније у матичну књигу рођених уписано је 8 малишана мање.
Истина, у породилишту Опште болнице Невесиње у протеклој години рођено је 125 беба, али су родитељи били из и из других општина: Гацка, Билеће, Берковића, Требиња и Љубиња
Од 77 рођених беба у Невесињу у прошлој години највише дјевојчица добило је име Марија, а дјечака Алекса.
Марија је вијековима најраширеније име у хришћанским земљама са много верзија, а Алекса је грчког поријекла са значењем – човјек, јунак.

Радио Невесиње

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар