ФОНДАЦИЈА ЗА СЈЕЋАЊЕ НА ЈАСЕНОВАЦ И ХОЛОКАУСТ: У Лондону представљено страдање мученичког села Пребиловци

  • У предвечерје Међународног дана Холокауста, под покровитељством Канцеларије за сарадњу са Дијаспором Р. Србије, а оквиру Српског Мјесеца у Великој Британији, Фондација за Јасеновац и Холокауст је и ове године заједно са српском дијаспором у Лондону обиљежила страдање српског, јеврејског и ромског народа у Независној Држави Хрватској током Другог свјетског рата.

Ове године, пажња је пружена једном од, незванично најстрадалнијем селу у Европи – Пребиловцима, током Другог свјетског рата, а по истраживању јапанског листа Асахи Шимбун.
У Пребиловцима, који су прије рата имали 1002 становника, страдало је више 826 особа, највише жена, дјеце и стараца од усташког ножа, а већина жртава је бачена у Шурманачку јаму код Међугорја.

ЊЕ Амбасадор Александра Јоксимовић, поздрављајући скуп, напоменула је значај и јачину коју носе свједочења преживјелих, као и њихових потомака, који одржавајући скупове као што је овај, његују Културу Сјећања.

Господин Јахура упознао је присутне са историјом села Пребиловци током Другог Свјетског рата, а званице су имале прилику видјети шокантне детаље о скрнављењу крашких јама и других мјеста страдања у Међугорју које су данас од Федерације БиХ претворене у септичке јаме и сметљишта.

Директор Фондације, гђа Драгана Томашевић је изјавила да је недопустиво скрнавити било чија мјеста страдања, те позвала надлежне институције Босне и Херцеговине да заштите ова мјеста у којима су страдале невине жртве геноцида Независне Државе Хрватске. Такође је позвала да се обнове спомен обиљежја над стратиштима и јамама која су порушена током, али и послије рата у БиХ, те да надлежне институције дозволе обиљежавања стратишта које никада прије нису имали споменике.

Догађају су присуствовали личности из британских академских кругова, политичког живота, те представници амбасада разних земаља у Британији.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар