ДУМА ОДОБРИЛА: Руси враћају лист Миросљављевог јеванђеља Србији

  • Према одредбама споразума, Русија ће вратити Србији лист Мирослављевог јеванђеља, који је пренет у Руску народну библиотеку 1883. године, у оквиру колекције епископа Порфирија Успенског

ДРЖАВНА дума Русије ратификовала је данас споразум са Србијом, према којем ће бити омогућено враћање 166. странице Мирослављевог јеванђеља у Србију, у замену за седам слика чувеног Николаја Рериха, које се чувају у у Народном музеју у Београду, преноси агенција ТАС С.

Према одредбама споразума, Русија ће вратити Србији лист Мирослављевог јеванђеља, који је пренет у Руску народну библиотеку 1883. године, у оквиру колекције епископа Порфирија Успенског.

Скупштина Србије усвојила је у јануару ове године Закон о потврдивању Споразума измеду Владе Србије и Владе Русије о предаји листа Мирослављевог јевандеља Србији и слика Николаја Константиновича Рериха Русији, а Споразум је постигнут током посете Србији руског председника Владимира Путина 17. јануара 2019. године.

Мирославо јеванђеље написано је око 1180. године и представља најстарији сачувани српски ћирилични рукопис и чува се у Народном музеју Србије у Београду, подсећа ТАС С.

Око 1845. године архимандрит Порфирије (Успенски) открио је рукопис у манастиру Хиландар. Узео је један лист и однео га у Русију.

Агенција ТАС С наводи да је судбина Рерихових слика била непозната од 1941. до марта 2017. године, када је дописник те агенције открио платна у Народном музеју Србије.

Према неким подацима, Рерих је једну слику поклонио београдском музеју, а остале су донете у Србију у оквиру изложбе посвећене његовом деку.

Међутим, избијање Другог светског рата спречило је враћање експоната у Русију, преноси ТАС С.

НОВОСТИ.РС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар