Билећка трилогија: Шест шешира и дама

  • У Билећи је педесетих година прошлог вијека живјело само шест грађана који су носили шешире и једна дама која је „главобољу лијечила шеширом“

trilogija

У Билећи је педесетих година прошлог вијека живјело само шест грађана који су носили шешире: Обрен Ивковић, Јошо Вујовић, Лазар Јањић, Спасоје Комненић, Лазар Самарџић и чувени професор математике Жарко Томовић.
Били су посљедњи представници предратне грађанске културе. Када би Жарку вјетар скинуо шешир, само би се окренуо за њим гунђајући: “Међеде један” и наставио би знајући да ће га неко ухватити на цести и додати му. Био је то шешир од науке и грађанске културе. Једино је Хашим Јагањац Сидран свакодневно носио ловачки шешир.

Највише пажње плијенио је шешир широког обода што га је свакодневно носила Драгица Ђурковић-Маркиза. Начином одијевања са урођеним господским манирима изазивала је подозрење нове власти као посљедњи изданак буржоазије с којим би се требало обрачунати. Најчешће би свраћала код доктора Хамзића у жељи да оствари контакте са његовом супругом Вером, поријеклом из господске породице, која је, што је било необично за оно вријеме, имала колекцију шешира и симпатичну пудлицу као израз припадности господском миљеу из прошлог времена. Ту своју аристократску склоност Маркиза је користила тако што је често, не чекајући ред, улазила у амбуланту тражећи рецепте и савјете љекара.

sesir

Живко Јањић:Билећа тридесетих година прошлог вијека –цртеж графика

Једног дана Драгица изненада уђе у амбуланту и тражи од доктора Хамзића да јој нешто пропише за главу. Доктор, да би се ослободио учесталих посјета даме, напише рецепт и упути је у апотеку. А тамо – изненађење!
Апотекар ће: “Ко вам је ово прописао?”
“Па, доктор Хамзић”, одговори Драгица.
“Другарице, са овим ћете морати у Београд јер ми немамо
овакву робу” – упути је апотекар.
На рецепту је писало: “Рп/Шешир Но. 48″.
Увријеђена Драгица није више посјећивала градску амбуланту.

Сличну неугодност доктор је имао и једном пацијентицом из једног оближнњег села која му се жалила да јој муж уображава да је коњ, тражећи савјет шта да ради.Он је савјетовао да га доведе на преглед.Она је одговорила да нема чиме да га оседла.

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар