БИЛЕЋКА ОМЛАДИНА ЕФИКАСНИЈА ОД ОПШТИНЕ: Реновиране свлачионице „ФК Херцеговац“

  • Захваљујући активностима групе младих људи из Билеће ФК Херцеговац је добио реновиране свлачионице

Билећка омладина узела је активно учешће у пројекту „Подршка младима у локалним заједницама“ који ИОМ спроводи у 15 општина у БиХ. Овај пројекат финансира мисија УСАИД у БиХ, влада Велике Британије и Италијанска амбасада у БиХ, а за циљ има оснаживање младих људи у локалним заједницама.

Тако се младим људима пружа прилика да ураде нешто позитивно како би побољшали свој статус у локалним заједницама и осјећали се корисним и поносним.

Према ријечима локалног координатор ИОМ-а Дејане Јањић пројекат обухвата више компоненти.

– Издвајамо MOVIEQ радионице кроз које се развија критичко мишљење код младих, радионице медијске писмености, као и радионице са родитељима. Оно што код нас даје најбоље резултате су дијалози које водимо са младим људима гдје они идентификују проблеме младих у заједници и идејна рјешења преточе у пројекте које ИОМ финасијским грантовима подржи, а уз допринос локалне заједнице и реализује – истиче Јањићева и додаје да је до сада реализовани  велики пројекат „Изградње вишенамјенског терена у насељу Језерине“.

У фази реализације су још три пројекта: „Уређење окружења стећака и шеталишта у близини језера“, „Реконструкција и санација свлачионица на градском стадиону“ и „Шивење гарнитуре народних ношњи“. Планирано је да сва три пројекта буду реализована до 1. септембра,

Координатор пројекта Игор Кисић сматра да су сви ови пројекти доказ да младим људима само треба дати прилику.

– Кад младе информишете они ће заиста рећи који су њихови проблеми и покушаће да их ријеше. Неформална група младих, чији сам члан, као један од проблема у нашој општини препознала је неусловност свлачионица на градском стадиону. Написали смо пројекат који је подржан финансијским грантом од стране ИОМ-а, а добили смо и подршку од општине, која се обавезала да изврши реконструкцију крова. Прије два мјесеца кренули смо са радовима, који ће трајати до суботе, 1. септембра када је планирано свечано отварање свлачионица – каже Кисић и додаје да су млади били охрабрени и са великим бројем позитивних коментара.

– Наравно, било је и оних који говоре зашто то радите, то би требала да ради општина. Слажем се и са њима да би то требала да ради општина или већ неко други, али и они морају знати да циљ нашег пројекта није да помогнемо челницима из општине, већ клинцима који заслужују нормалне услове за тренирање. У оваквом стању су свлачионице у задњих 5-6 година, а кад би чекали оне који су надлежани да их реновирају сигурно би прошло још 5 – прецизно анализира Кисић који је истакао и људе добре воље без којих посао не би био урађен.

– Желио бих да се захвалим свима који су помогли овај пројект, а посебно бих истакао допринос Раденка Милојевића, Мирка Вучковића, Стефана Бокића, Омладинске организације Језерине на челу са њиховим предсједником Владимиром Милидраговићем и тренера фудбалског клуба Херцеговац, који су од почетка били ту и учинили све како би овај пројекат успио – рекао је Кисић.

Према ријечима тренера пионира фудбалског клуба “Херцеговац” Божа Рогача, због недостатка финансијских средстава клуб ради у тешким условима.

– У клубу сам неколико година и читаво вријеме боримо се са тешким условима. Свлачионице су заиста биле у катастрофалном стању, па се надам да ће сада  бољи услови привући и још више дјеце.  Циљ нам је да се што више дјеце бави спортом и да обогатимо културно-спортски живот нашег града – поручио је Рогач.

Т. Ћоровић

 

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.
О аутору

Оставите коментар