Берковићи: Отац и син једини учитељи у селу

  • Није ријеткост да дјеца наставе родитељским стопама и да се баве истом професијом. Малобројни су ипак, они, који посао обављају у једној школи и то врата до врата.

berk

Отац и син, Бранко и Љубиша Шетка из Берковића, такав су примјер. Раде као учитељи у подручној школи у Струпићима, гдје је заступљена само разредна настава, тако да су они сав наставни кадар.
А када се заврши посљедњи школски час, дио ђака којима је кућа удаљена и до десетак километара, сами возе.
На посао долазе скупа. Заједно раде осам година. Простора за сугестије и савјете увијек има. То не чуди с обзиром на то да Љубиша учи ђаке првог и другог разреда, који даље школовање до петог, настављају код његовог оца.
– Можемо да дијелимо искуства и мишљења, да се консултујемо а све ће се то одразити на квалитет рада и успех дјеце, рекао је Љубиша Шетка.
Рад у комбинованим одјељењима јесте тежак и захтјеван. Сви планирани садражаји се ипак реализују. Учитељ Бранко, прати своје ђаке и током наставка школовања и истиче да постижу добре резултате.
– Ако имате жељу да будете успјешан учитељ морате бити спремни да за ту жељу све дате, своје вијеме и труд и на тај начин резултати неће изостати, додаје Бранко Шетка.
Када се заврши настава, дио ђака учитељи одвозе кућама. То је како истичу само мала услуга, која много значи родитељима, а које ће се придржавати док буду радили.

Извор: РТРС

ПИШИ ЋИРИЛИЦОМ: Текстове са портала Слободна Херцеговина, уз обавезно навођење извора и линк, могу да користе само они сајтови који користе српско писмо.

Оставите коментар